Куба - свършва една ера, ерата Кастро. След 62 години

...
Куба - свършва една ера, ерата Кастро. След 62 години
Коментари Харесай

Краят на ерата Кастро

Куба - свършва една епоха, ерата Кастро. След 62 години за първи път нито един от водачите на Куба няма да се споделя Кастро. По-малкият брат на Фидел Кастро, Раул се отдръпна в деня, в който се навършиха 60 години от военния успех на Куба над Съединените щати в Залива на прасетата. На 17 април 1961-ва година подкрепяни от Централно разузнавателно управление на САЩ кубинци стартират инвазия, целяща свалянето на Фидел Кастро, само че армията бързо потушава опита им и унижава тогавашния американски президент Джон Кенеди.

След 60-годишното династично ръководство на братята Кастро, първи секретар на партията - най-високият пост в страната, заема президентът Мигел Диас-Канел. Изборът на 60-годишния Диас-Канел е предстоящ, той е първият кубински водач, роден след революцията. Някои виждат в това епохално събитие, други считат, че краят на ерата Кастро ще бъде единствено на хартия, тъй като системата не се трансформира и новото потомство политици предлага " още от същото ". Наследилият братята Кастро отпред на Куба Мигел Диас Канел е роден година след революцията, само че също заявява честност към концепциите ѝ. Но мъчно може да се скрие, че революцията от дълго време е изтощена и лишена от тогавашния възторг, макар че лозунгите към момента са настоящи. 

След десетилетия компликации, към които в последно време се прибави и коронакризата, кубинците желаят най-много усъвършенстване на икономическата обстановка, без значение по какъв начин ще се споделя водачът. 
Репортажа на Савина Спасова в предаването " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР