Куба избира 605 членове на Националното събрание на народната власт

...
Куба избира 605 членове на Националното събрание на народната власт
Коментари Харесай

Куба избира нов парламент, в него е приемникът на Кастро

Куба избира 605 членове на Националното заседание на националната власт (парламента). Изборният развой се обрисува без изненади, защото има толкоз претенденти, колкото са местата в Народното събрание, съобщи Франс прес.
Интересната детайлност е, че измежду тях ще бъде приемникът на Раул Кастро, който ще го наследи на лидерския пост през април.
Още от в този момент е известно, че за първи път от близо 60 години, след ерата на Фидел Кастро, умрял през 2016 година, и на Раул Кастро, президентството на островната страна ще се поеме човек, който не е хванал оръжията по време на революцията през 1959 година Името му ще стане известно на 19 април. Датата не е определена инцидентно - тогава се навършват 57 години от успеха в Залива на прасетата, възприемана в Куба като "първото проваляне за империализма на янките в Латинска Америка ".
Кандидатите за депутати са подбрани подробно от Кубинската комунистическа партия. Те могат да бъдат нейни членове или да не членуват в нея, а да бъдат излъчени от синдикални организации или студентски структури, близки до държавното управление. Повече от половината от претендентите - 322 - са дами.
След изборите Народното събрание ще дефинира състава на Държавния съвет от 31 души, които ще изберат измежду членовете на съвета новия кубински президент. Според анализатори, само че и съгласно елементарни кубинци, това ще е Мигел Диас-Канел, 57-годишният първи вицепрезидент.
Диас-Канел, който е чист артикул на Кубинската комунистическа партия, още предходната есен пое уговорката за последователност и сподели, че в Куба постоянно ще има президент, който ще пази революцията. Диас-Канел е роден след революцията и не е част от историческите й фигури, отбелязва Франс прес.
Осем милиона кубинци избират през днешния ден и 1265 делегати в 15 провинциални събрания, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР