кспертите обмислят и въвеждането на десен завой на червено, разказва

...
кспертите обмислят и въвеждането на десен завой на червено, разказва
Коментари Харесай

Новите закони за шофьорите ще са в сила до края на годината

кспертите обмислят и въвеждането на десен завой на алено, споделя в изявление за " Монитор " автомобилният експерт.
- Г-н Стратиев, вие сте един от хората с максимален опит в писането на нови закони. Удачно ли беше този Закон за придвижване по пътищата да се раздели на три чисто нови елементи? Беше ремонтиран стотици пъти, ще има ли по-голям резултат от новото им изписване?
- Аз съм оптимист и считам, че това е едно положително решение. Действително има доста промени, като огромна част от тях са свързани с неща, които са отвън разпоредбите за придвижване, отвън наказванията на водачите, т.е. в онази материя, която отива към другите закони. Законът за придвижване по пътищата, който е обвързван още веднъж с разпоредбите за придвижване и глобите след нарушение на тези правила, мисля, че ще бъде много по-ясен и по-четлив за всички, които се интересуват от това по какъв начин би трябвало да се държат на пътя като участници в придвижването, без значение какви участници са – пасажери, пешеходци, велосипедисти, автомобилисти и така нататък Идеята беше тази и мисля, че в общи линии би трябвало да се реализира.

- Освен със отговорностите си водачите ще бъдат ли по-добре осведомени и с правата си на пътя?

Пак дублирам - да се извадят тези ненужни правила, които споделят какъв би трябвало да бъде пунктът за прегледа, какви би трябвало да бъдат тези, които правят прегледа. Да се извадят образователните форми, където се споделя къде що се учи, за какво се учи и какви са условията към образователната форма. Тези неща не касаят участниците в придвижването. Който желае да изкара курс, отива и се записва; или пък да си закара автомобила за обзор – нещата са обикновени.
Имаше няколко текста, които провокираха много разногласия, да вземем за пример за наложителните вериги. Дори се появиха подозрения, че законът е лобистки и някоя компания ще получи доста пари от продажбата на милиони вериги.
Това е неуместно, на никое място го няма в света и с тези гуми за зимни условия беше огромна сага, не мисля, че дори е решен напълно добре, само че в този момент законът в общи линии е правилен, защото това е и европейски план. Нека да не забравяме, че ние сме една много южна страна и на нашите географски ширини даже не всички страни изискват да има зимни гуми. Преминаването към наложителни вериги е една концепция допълнително. Достатъчно е да има зимни гуми и вериги с летни гуми – това да. Когато си с летни гуми, наложително би трябвало да имаш и вериги за тях. Пак дублирам – не е задоволително да бъде от дата до дата, а да се каже тогава, когато изискванията са зимни, т.е. когато има снеговалеж, поледица и неприятни метеорологични условия, които затрудняват придвижването.

- Стоите ли напълно зад новите закони?

- Да, имаше едно извънредно ангажиращо разискване, защото там беше министърът на вътрешните работи господин Цв. Цветанов и създателите на Закона за придвижване по пътищата.

- Не стана ясно дали някакви наказания ще бъдат повишавани. Планират ли се такива промени?

- Не споделям, че има някакви фрапантни завишавания на глобите. Прокоментирах, че особено санкциите за превишена скорост би трябвало да бъдат хармонизирани, тъй като това, което се предлага, то е остарялото – те не се трансформират. Ако карате с 30 км превишена скорост, санкцията ви е 100 лева, в случай че карате с 31 км – санкцията ви е 400 лева, което е малко неуместно, в случай че при най-високите превишения от 60 км нагоре санкцията нараства с по 100 лева на 10 км.

- Предлага се за разискване и една точка, която планува анулацията на преимуществото на дясностоящите в кръгово придвижване. Не смятате ли, че това ще затрудни водачите?

- Това и в този момент се случва, стига да е регламентирано с пътни знаци в това кръстовище, няма никакъв проблем. Там към този момент се трансформира правилото на десния. На всяко кръстовище постоянно, когато не е контролирано от светофари, знаци или пътен служител на реда, постоянно правилото е на десния в едно нормално кръстовище. Кръговото кръстовище по нищо не се разграничава от другите елементарни кръстовища, единствено че имаме едно малко по-особено придвижване на коли, тъй че правилото на десния е всеобхватно.

- Това няма ли да обърка чужденците?

- Навсякъде правилото на десния е годно – за цяла Европа, защото то произтича от Виенската спогодба. Да се промени, не е проблем тогава, когато придвижването на това място се контролира с пътни знаци или светофари, само че по принцип кръговото е, с цел да се избегнат тапите, което допуска, че няма да има светофари, а пътни знаци, с цел да се даде преимущество на обещано направление, в случай че е належащо.

- Може ли да се прави десен завой на червен светофар?

Много от дълго време това се разясняваше, за жалост не се възприе. Може само и единствено в случай че има спомагателен светофар или спомагателен знак, само че не се ползва към момента. Би могло да се обмисли това нещо, малко притеснително е персонално за мен, тъй като всеки вижда на пътя какво се случва, изключително в София – даже напряко се минава на червен светофар. Едно такова решение най-малко за нас мисля, че ще развърже фриволното държание на нарушителите.

- Като участник в транспортни и всевъзможни комисии, в правенето на нови закони и законопроекти по какъв начин виждате тези три нови закона, в какъв период от време ще бъдат признати, обнародвани и влезнали в действие?

Законът за придвижване по пътищата е един доста комплициран закон дотолкоз, доколкото той касае безусловно всички хора – от изписване на детето от родилния дом то потегля да пътува като пасажер, знаете по кое време завършва пътят на човек, и касае пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти, водачи на коли – безусловно всички. Това е много комплициран закон, по тази причина и много промени търпи, много мъчно ще се стигне до окончателния вид на този закон, съгласно мен не е направен идеалният, прелестен вид на един безпроблемен закон. Добре е, че стартира това разискване. Участваха много институции, много хора. Без подозрение Министерство на вътрешните работи пое ангажимент да има специфични срещи особено по Закона за придвижване по пътищата. Проблем е, че в действителност тук не променяме един направен, нов закон независимо, а той би трябвало да бъде в съгласуваност с няколко други закона – Закона за автомобилните транспорти, Закона за образователните форми и не на последно място Закона за пътищата, тъй като в плана на закона за придвижването има елементи, които би трябвало да отидат в Закона за пътищата. Разхвърлянето на тази материя би трябвало да става по едно и също време във всички тези закони, с цел да могат те да бъдат признати по едно и също време, защото, приемайки единствено един от тях, доста от нещата ще увиснат във въздуха, т.е. в случай че ги няма в различен закон. Доста комплициран е, само че мисля че до края на годината би трябвало да се случи.

 

ВИЗИТКА:

Роден е през 1953 година в София

През 1980 година приключва факултет “Полиция ” в Академията на Министерство на вътрешните работи и незабавно стартира работа в КАТ като автоконтрольор

През 1986 година получава и дипломата си от Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски ”

През 2004 година е назначен за началник на отдел “Пътна полиция ” в Националната полиция, а пет години по-късно и за зам.-директор на Главна дирекция “Охранителна полиция ”.

*Източник - " Монитор ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР