Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в

...
Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в
Коментари Харесай

Един художник в дивото

Крум Балджийски, по прочут като KROM BAGELSKY, е роден в Ихтиман. Завършил е „ Дърворезба “ в НГПИ „ Тревненска школа “ и „ Скулптура “ във ВТУ, живее повече от 10 години в Лондон. Последната година и половина прекарва изолацията поради Covid-19 в България. Това му дава опция да работи по няколко плана.

 Първият – „ Пръстени на времето “ – съставлява фактически отвиване на 45-метров заводски комин от бетон (400 квадратни метра), спонсориран е от притежателя на фабриката, Владимир Лафчийски, и се състои от 5 пръстена, представящи образна историческа интерпретация на културният напредък на народите, живели през вековете по нашите земи. 

 Първият – „ Палеолит “ – е към този момент подготвен и за него е следвал препоръките на палеонтолозите, работещи в пещерата Бачо Киро, и е доста признателен на катерачите Венци Панев и Антон Дамянов, които са го научили да се катери с въжета. 

В момента работи по втория – „ Култура Варна “, а до края на 2022 година се чака и останалите три – „ Траки “, “Средновековие “ и „ Възраждане “ – да бъдат приключени.

 Другият план, по който работи, се назовава „ Стенописи в дивото “, а локациите са разнообразни – запуснати здания и градски региони, които, дружно с художници от разнообразни страни, пристигнали тук по негова покана, обживява и трансформира в „ изложба навън “, с цел да могат повече хора да имат допир до стойностно изкуство. Амбицията на Крум Багелски е този план да излезе отвън границите на България и да се случва в разнообразни европейски градове.

Повече за плановете, сложното начало като създател в Лондон, египетския му преподавател Назир Тамбули и лондонската ъндърграунд сцена, чуйте в звуковия файл.

Снимки – Крум Багелски, персонален списък, ФБ профил 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР