Кризисният ситуационен център към МВнР търси спешно най-удачния и безопасен

...
Кризисният ситуационен център към МВнР търси спешно най-удачния и безопасен
Коментари Харесай

МВнР: Нашите дипломати в Киев и Одеса пожелаха да бъдат изтеглени последни


Кризисният ситуационен център към Министерство на външните работи търси незабавно най-удачния и безвреден кулоар за извеждането на сънародниците ни от Киев, сподели в ефира на bTV Митко Димитров, началник на пресцентъра на Министерство на външните работи.

Посланикът и консулът ни в Киев са в контакт с жителите и дават нужната информация и инструкции.

„ Надяваме се през днешния ден с всички вероятни способи този кулоар да бъде осъществен. Ако не, това ще се прави на идващ стадий в Одеса “, разясни Димитров.

Проведени са диалози с партньорски служби и дипломатически представителства.

„ Нашите дипломати в Киев и Одеса ще бъдат изтеглени последни. Това е и тяхното предпочитание. Много други дипломатически задачи напуснаха Украйна, само че ние сме още на терен и до последно ще оказваме помощ на нашите сънародници ", съобщи Димитров.

" В Одеса късно нощес губернаторът вкара възбрана за придвижване по пътната инфраструктура. След договаряния възбраната е вдигната и от през днешния ден още веднъж за България се чака да потеглят нови два рейса. Осигурен е полицейски конвой. Заедно с него ще пътува и рейс на турското генерално консулство ", сподели още Митко Димитров.

Той добави, че има информация и за българи, които се изтеглят независимо, а апелът към тях е да потеглят с цялостен контейнер с гориво, доколкото това е допустимо.

Във връзка с комендантския час в Киев Димитров посочи, че всички старания са впрегнати и се надява в границите на днешния ден или утрешния да могат да изведат сънародниците ни в Киев.

От Министерство на външните работи не могат да дадат отговор на въпроса има ли подготвеност България да даде муниции на украинското държавно управление.

„ Външно министерство има една съществена задача и тя е да изведе по най-бързия метод нашите сънародници от територията на Украйна. Този въпрос би трябвало да го зададете към друго отраслово министерство “, сподели Митко Димитров.

bTV потърси за коментар министърът на защитата Стефан Янев, само че подобен бе отхвърлен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР