Кризата се отразява на всички, но при нас е плюс,

...
Кризата се отразява на всички, но при нас е плюс,
Коментари Харесай

Иво Бонев: 60% е паднал оборота на фурните край училищата във Варна! Трябва да извадим от мазнинките, за да спасим служителите си!


" Кризата се отразява на всички, само че при нас е плюс, че ни оставиха да работим. Не сме затворили. Изключително значимо е обаче търговско-производствените обекти на хлебопроизводителите и ситничарите къде се намират. Оборота на фурните, които са край учебните заведения е паднал с към 60%, тъй като няма възпитаници. Аз не подлежа на помощ от 24 лева за човек от личния състав, по тази причина няма по какъв начин да си пусна хората в неплатен отпуск. Работата фрапантно понижа, изключително през декември, по тази причина всеки притежател би трябвало да дотира самичък тези обекти, където сега е паднал оборота. На мен персонално ще ми коства 2000 лева за моя съответен обект, тези пари би трябвало да ги изкарам от " мазнинките ", с цел да може да не го затворя.  Ако го затворя тези пет индивида, които работят там, би трябвало да отидат на борсата и да виснат на врата на страната.

В мига, когато оповестиха, че би трябвало да носим маски на всички места, автоматизирано с 10% падна оборота на всички места. Хората се стресират и не излизат. Не разясня дали би трябвало да има ограничения, би трябвало! И ние сме длъжни да ги съблюдаваме. Но спомагателните условия на РЗИ и страха у клиентите, дават голямо отражение, това е обикновено.

Не се оплакваме, тъй като при нас е значително по-добре картинката по отношение на останалите пострадали бизнеси, само че не може да става никакво съпоставяне с която и да било от миналите години. Изминалите месеци са доста изключително характерни. Не сме си мислили, че може да има такава обстановка и не сме били готови да реагираме. И аз затворих обект, който работи на тотална загуба, само че хората си съм ги запазил. Всичко е динамично и не може да се вършат проекти.  В момента страхът е голям и човек като се паникьосва, прави неточности.

Що се отнася до въпроса ще скочи ли цената на хляба във Варна, постоянно, когато идва новата годишна продукция, няколко месеца по-късно започваме да приказваме за нова цена на хляба. Обикновено това се случва януари или февруари. Когато от остарялата годишна продукция завършва житото и надлежно брашното, идва новата годишна продукция. Тогава става настояща тематиката ще нарастне ли хлябът? Може да има анонс за вероятно повишаване, само че не е наложително това да се случи! Предпоставките са няколко. На първо място, цената на пшеницата. 280 лева на звук при хлебна пшеница на беритба, т.е. лятото, сега е 380 лева за звук. Респективно, цената на брашното не реагира незабавно и повдигането е относително ниско към този момент. Двамата най-големи производители на брашно са вдигнали с от 20 до 30 лева на звук. Цената е 700 лева за брашното за самун и над 1000 лева за банички и по-фини производства. Ако погледнем единствено това повишаване, поради голямата конкуренция във Варна, тъй като нашият регион е кондензиран с хлебопроизводство като се има поради и сътрудниците от Добрич и предлагането е голямо. В този смисъл повдигането на цената на хляба не е доста известно и не всеки търговец и производител би подхванал такава мярка. Освен главната суровина, има и други фактори, които въздействат върху цената на хляба. Постоянните повдигания на прага на минималната работна заплата води до повдигане на осигуровките и фонд работна заплата. Това няма да ни подмине и през новата година, т.е. оскъпява се труда. Има още нещо характерно за годината, която изтича и то е обвързвано с пандемията.   Последните условия на РЗИ са, че би трябвало да вършим стерилизация на индустриалните пространства през три часа.  Освен това би трябвало да мерим температурата на всички, идващи на работа и се водят първоначални протоколи. Това значи, че всеки обект би трябвало да е екипиран с термометър. Всяка седмица би трябвало да се почистват климатиците, което също е разход. Всички тези спомагателни разноски натоварват издръжката на един обект, на едно дружество.

Колегите от София и Пловдив оповестиха, че може да има повишаване при тях до 10%, което е основателно и предстоящо от нас. Но пазарът не постоянно зависи от нашите стремежи и на този стадий, при изискване, че брашното е скочило единствено с 20-30 лева на звук, считам, че във Варна ще закъснее малко това повишаване на хляба. Със сигурност има такава възможност, само че ще е идната година. Има още един значим фактор, който касае интернационалното предложение на пшенница, както знаете това е стока от международната борса. Новините от Украйна и Русия, като двете страни, които са големи производители на зърно, са, че в този момент посевите имат някакъв проблем. Това дава тренд нагоре на зърното като цена.  Цената на електрическата енергия също въздействам съществено върху крайната цена. Токът от октомври също скочи. Казват, че газта ще падне сензитивно след нова година, а огромните производители работят на газ. Ако това се случи, огромните на газ ще усетят усъвършенстване при тях, до момента в който по-дребните и междинни бизнеси ще понесат по-големи разноски.

Като обобщим всичко, моята прогноза е, че ще има леко повишаване на хляба за Варна. За закуските не чакам, защото при тях към този момент беше вдигната цената през лятото и те са на такива цени, че нямам доверие някой да си разреши покачване преди пролетта или лятото. Това, което следя е, че някои понижават грамажа, а цената остава една и съща, което на процедура значи повдигане на цената. Затова поучавам хората да наблюдават етикетите. Там наложително е маркиран производител, грамаж, състав на стоката. Трябва хората да обръщат внимание на това. Вече нямаме два типа самун като при социализма-вчерашен и сегашен. Тогава имаше качество, тъй като имаше стандарти и те се съблюдаваха ", разяснява специалистът. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР