Кризата с цената на тока не подминава и общини в

...
Кризата с цената на тока не подминава и общини в
Коментари Харесай

Община Дулово се жалва от три пъти по-високи сметки за ток


Кризата с цената на тока не подминава и общини в Силистренска област.

Три пъти по-високи са сметките за електрическа сила, които е трябвало да бъдат платени за месеците ноември и декември от кмета на Дулово доктор Юксел Ахмед за издръжката на детските градини. Рискът там е освен да преминат към почасово улично осветяване, само че и без ток да остане общинската болница.

От високи сметки се оплакват и в друга силистренска община – Кайнарджа, само че там имат преимущество с лампите по улиците в селата. От 10 години осветлението е слънчево и икономисват по близо 35% от разноските за електрическа сила. Преди десетина години Кайнарджа прояви предвидливост и построи система за улично осветяване, захранвана със слънчева сила. Проектът бе на стойност близо два милиона лв., като в 8 обитаеми места са инсталирани близо 500 осветителни тела, съдържащи слънчеви панели и акумулаторни акумулатори.

Общината е с най-ниска ставка за развиване в района и се счита за изостанал селски регион, само че посредством този план тя годишно икономисва десетки хиляди левове от сметки за електричество за уличното осветяване, описа кметът Любен Сивев и не пропусна да подчертае, че все пак скочилата цена на тока дава отражение и върху техния общински бюджет.

В годините слънчевото улично осветяване потвърди преимуществото си даже и в тежки зимни дни, в когато поради метеорологични условия нямаше ток по селата. Тогава във вечерните часове единствено слънчевите лампи осветяваха пътя на жителите, с цел да могат да стигнат до околните си, до магазина или доктора.

Кайнарджа преди време бе дадена за образец даже и в европейската столица Брюксел. Днес кметът Любен Сивев продължава да поучава своите сътрудници, че в слънчевото осветяване е бъдещето.

За разлика от разноските за ток в последните 10 години общината е направила пренебрежимо малко разноски по поддръжката на слънчевата система.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Незабравка Кирова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР