Кризата с предоставянето на здравни услуги роди прецедент - в

...
Кризата с предоставянето на здравни услуги роди прецедент - в
Коментари Харесай

Цяла област е с едно болнично легло за родилки

Кризата с даването на здравни услуги роди казус - в цялата Разградска област има едно само болнично легло за родилки и новородени. То е в общинската болница в Кубрат. АГ отделението там работи точно с едно такова легло. До обстановката в региона се стигна, откакто през август заради дефицит на експерти затвори отделението в разградската МБАЛ " Св.Иван Рилски ". В третата болница в района - исперихската, от дълго време на се правят раждания.

В кубратското АГ поделение има и различен тип кревати, тъй че дами не се връщат. Но в случай че проплачат две бебета едновременно, няма да могат да бъдат регистрирани дружно в системата. Практическата причина да не се стига до подобен парадокс е фактът, че просто бебета не се раждат постоянно. Освен това дамите от локалните селища от ден на ден избират Русе и Тутракан. Разградските родилки пък се препращат най-много в Шумен и Търговище. 

Ситуацията е съчетана с още нещо рисково - самата кубратска болница стартира да приема родилки през април. Няколко месеца преди този момент имаше вътрешни земетресения поради промяна на болничното управление (напуснаха лекари). Ако ситуацията не се бе успокоило, нямаше да е на линия и актуалното единствено легло за родилки.

Шефката на кубратската болница доктор Леман Балканджиева разяснява пред " Сега ", че е поискала от РЗОК нарастване на леглата. Надеждата е да станат пет. Действащият контракт не го разрешава, промяната евентуално ще бъде реалност от идната година.

Още по тематиката:

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР