Кризата с коронавируса води след себе икономическа и социална криза.

...
Кризата с коронавируса води след себе икономическа и социална криза.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Предлагаме стабилност, сигурност и грижа за хората


Кризата с ковид води след себе икономическа и обществена рецесия. В подобен миг на натрупващи се рецесии – какво би трябвало да направи едно държавно управление. Според мен да се подсигуряват най-малко четири неща: непоклатимост на институциите, сигурност на стопанската система, прогнозируемост, изясненост какво ще се случи в идващите няколко месеца, в случай че не и години и да се покаже грижа за хората. Това съобщи от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите към измененията в данъчните закони, свързани с диференцирано Данък добавена стойност.

Няма нищо по-важно в работата на едно държавно управление и парламент от приемането наданъчни закони, тъй като те отразяват цялостната политика – икономическа, обществена и здравна. Тоест – това е въпрос номер едно на държавното управление и на Министерския съвет. Вместо това – какво имаме през днешния ден? Чухме народен представител от ГЕРБ да се дистанцира от Министерския съвет и сподели, „ за какво да идват тук от Министерски съвет, те не са вносители, разяснява Нинова и добави, че не ГЕРБ, а Българска социалистическа партия е вносител на тези текстове. Че социалистите от години упорстват за по-ниско Данък добавена стойност за артикули от първа нужда, книги и медикаменти.

Министерски съвет няма никакво значение, тук едни депутати внасят данъчни закони, най-важните в страната. От вносителите депутатиима артисти, само че няма нито един от бюджетна комисия. Министърът на финансите се разграничава от тези депутати и споделя: „ Ако извършите това, завършек на бюджета и финансовата политика, отиваме на повдигане на данъци”, възмути се водачът на левицата. Председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ невиждано за работата на Народното събрание отхвърля да влезе в бюджетна комисия и да води съвещание. Какво е усещането на българските жители. Мислите ли, че е за непоклатимост. Хаосът във вашето ръководство доста ясно се вижда и от българските жители извън, вместо непоклатимост, което е най-важното в изискване на рецесия в страната, продължи Нинова.

Вместо да подсигурява сигурност, министър председателят споделя, че в случай че смяната в Данък добавена стойност не работи, ще се отстрани. Няма нищо по-нестабилно от това министър-председателят да каже – вкарвам налог, само че в случай че не стане, ще го махна. Още един детайл към неустойчивостта внесохте вие през днешния ден, като казахте „ ами това е краткотрайна мярка ", обърна се Нинова към болшинството. Временна мярка може да е носене на маска, само че бюджет на страна, данъчни закони, обезпечаване на пенсии,внасяне на осигуровки не може да е краткотрайна мярка. Държавата и стопанската система имат потребност от сигурност и то дълготрайна, а не от краткотрайни промени в данъчните закони и бюджета, предизвести водачът на левицата.

В условия на рецесия се желае прогнозируемост, а единствената прогноза, която до момента чу българският народ е от министъра на финансите, който сподели: ”Ако приемете 9% ставка Данък добавена стойност за избрани браншове, то ще се вдигне Данък добавена стойност на 24% за другите браншове, ще се вдигне и корпоративният налог.” Това е единствената прогноза, дадена до момента. Кое обикновено ръководство с държавническо мислене подвига налози в условия на рецесия, в която имате 150 000 нови безработни, когато имате стотици хиляди компании пред банкрут, когато имате растеж на обедняването и неравенствата и ще вдигнете налозите, акцентира Нинова.

Многократно казахте, че понижаване на Данък добавена стойност няма да докара до понижаване на цените. Има една стока, при която е обезпечено намаляването на цените, в случай че се понижи Данък добавена стойност. Това са медикаментите, тъй като те са на контролиран пазар с контролирани цени. Точно това вие отхвърляте, възмути се ръководителят на социалистите.

В света тече ново преразпределение на вложения. Кризата сподели, че дългите вериги на доставки могат да бъдат риск за развиване на стопански системи. В момента и Европа, и Съединени американски щати изтеглят част от вложенията си от Азия и ги реалокират близо, с цел да съкратят веригата на доставка. България е съвършен обект на такива вложения. Къде ви е капиталовият проект? Шесто – спасяваме общините. Знаете, че те са на ръба, къде ви е проектът за общините? Седмо – всичко това, в демократична, правова, парламентарна република се облича във формата, наречена актуализация на закона за бюджета. Така бихме създали ние. Къде ви е актуализацията на закона за бюджета? Ако намаляването на Данък добавена стойност ще понижи приходите в бюджета – къде ви е актуализацията, която ще покаже по какъв начин ще ги компенсирате? От какво ще намалите разноските – от пенсии ли, от заплати ли?

Гарантирате неустойчивост, неустановеност, липса на изясненост за бъдещето. Алтернативата е явен проект за България за излизане от рецесията. Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ имаме подобен, приключи Корнелия Нинова.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР