Кризата с африканската чума по свинете извади напоказ едно задължение

...
Кризата с африканската чума по свинете извади напоказ едно задължение
Коментари Харесай

Как се регистрира прасе

Кризата с африканската чума по свинете извади напоказ едно обвързване на жителите, което наподобява им е едва известно или най-малко се подценява, а точно - регистрацията на всички домашни животни, в това число и прасетата, гледани, с цел да бъдат заклани за Коледа.

Българската организация за сигурност на храните води на доклад едвам 800 обекта с под 4000 прасета, в случай, че по селата на практика всяко семейство има. Общо в задните дворове и във фамилните ферми се отглеждат от порядъка на 100 000 животни, е оценката на БАБХ.

" Дневник " се поинтересува какви са разпоредбите. Такива има и в случай че се съблюдаваха, повече хора, принудени да заколят животните си още през лятото, щяха да получат обезщетение, а държавните органи щяха да имат по-голяма изясненост къде да ги търсят. Нямаше да се стигне и до куриоза с следствието против бабата на футболиста Кирил Десподов.

Всяко място, където краткотрайно или непрекъснато се отглеждат или настаняват животни, като се изключи ветеринарните клиники или амбулатории, по определение е животновъден обект. Всеки един животновъд пък е задължен да записва животновъдния си обект още преди да стартира развъждането на животните, обясниха от БАБХ.

Ограничението за селските дворове е там да се гледат не повече от пет животни като е неразрешено да се гледат прасета майки. Така ветеринарните управляващи биха могли да проследят пътя на всяко животно от неговото раждане до гибелта.

Самите животни следва да изоставен обекта на раждане разпознати – още там би трябвало да им се слагат ушни марки , а напредването става с ветеринарномедицинско удостоверение (пътен лист).

Процедурата за регистрация на животни е много опростена, разяснява пред " Дневник " доктор Явор Николов от регионалната гилдия на Българския ветеринарен съюз в Перник. Ако стопанинът няма открит обект, би трябвало единствено да съобщи пред регионалната дирекция по сигурност на храните, че желае позволение за нов обект. Това става с типова бланка с персоналните данни, против която стопанинът получава неповторим номер. След това този номер се дава на ветеринаря, с който се подписва контракт и по него се отразява електронно всичко, което се случва в този животновъден обект – купени животни, родени, заболели, здрави, продадени, заклани. (Интервюто с Явор Николов четете тук.)

Удобство за стопаните е, че откриването на подобен обект става еднократно, а не година за година (след заколването на прасето). Освен това разрешението за животновъден обект разрешава там да се гледат и други животни - кози, кокошки и така нататък

При кръвопролитие на животните, стопаните следва да уведомят авансово обслужващият ги регистриран ветеринарен доктор, който да извърши кланичен обзор на животното и да редактира данните за обекта в системата ВетИС.

Отговорността за съблюдаване на законодателството е на самите стопани, а санкциите са сред 300 и 500 лева за първо нарушаване и до 1000 лева при наново.

" Отглеждането на животни, без да са спазените законовите условия на процедура е незаконно. Няма логичност да се насърчават противозаконни практики, защото лицата със легален бизнес, които заплащат на налози, ще обезпечат парите за поддържане на противозаконни практики " - по този начин БАБХ отговори на въпрос на " Дневник " какви са пречките да бъдат обезщетени и стопаните на нерегистрирани животни, които е трябвало да бъдат заклани поради ограниченията против африканската чума. Те ще получат по 300 лева за стерилизация на стопанствата си, в случай че са заклали животните непринудено. Сумата обаче не зависи от броя на гледаните свине. (Какъв е редът за приемане на парите четете тук.)

Ново заселване ще може да се реализира след прекосяване пика на болестта, само че при всички случаи най-малко 3 месеца след заключителната стерилизация на стопанството, предвиждат специалистите Разбира се, поради неподходящата обстановка, за предпочитане е стопаните да отсрочат населването за по-дълъг интервал от време – най-малко една година, поучават ветеринарите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (121)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР