С тържествена проверка /заря/ бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлската

...
С тържествена проверка /заря/ бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлската
Коментари Харесай

148-ата годишнина от Априлската епопея бе отбелязана в Батак

С тържествена инспекция /заря/ бе маркирана 148-ата годишнина от Априлската епопея в Батак . Честванията започнаха с архиерейска вечерня с петохлебие, отслужена от Знеполския свещеник Арсений и поднасяне на венци и цветя пред старинния храм-костница „ Света Неделя “, с които бяха почетени героизма и саможертвата на светите Баташки мъченици. В церемонията взеха присъединяване и учениците от 5-ти гвардейски училищен отряд – Батак.

Почетния строй на формированията от Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО) бе поздравен от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, който одобри рапорта на командващия зарята подполковник Богдан Бобев – шеф на щаба на 86 група Специални сили.

Под звуците на „ Кол прочут “, изпълнен от военния духов оркестър на СКСО с диригент лейтенант Венцислав Стефанов, представителните роти и присъстващите посетители на родопския град паднаха на колене в едноминутно безмълвие , с цел да почетат паметта на починалите баташки герои от 1876 година.

Слово във връзка годишнината произнесоха кметът на града инж. Георги Харизанов и регионалният шеф на област Пазарджик Валентина Кайтазова.

„ В априлската епопея, Батак даде всичко със своята велика всеотдайност пред олтара на Отечеството. Със своя всеизвестен героизъм през 1876 година, Батак накара света да се надигне в отбрана на поробените българи “ , сподели в словото си госпожа Кайтазова и добави:

„ Нека не забравяме през днешния ден, че с цел да градиш сегашното и мечтаеш за бъдещето би трябвало да помниш и уважаваш предишното си ”.

Гости на тържествените мероприятия бяха заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ивайло Шотев, регионалният шеф на Област Пазарджик Валентина Кайтазова, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, Негово Преосвещенство Знеполския свещеник Арсений, началникът на Военно окръжие II степен – Пазарджик подполковник Петър Петров, народни представители от 49-ото Народно заседание, ръководители и шефове на териториални структури в област Пазарджик, представители на локалната власт, просветни и родолюбиви организации, жители и посетители на града.

Тържественият боен обред приключи с празнични илюминации, озарили небето на родопския град-герой.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР