Кризата с африканската чума е само част от общата кризисна

...
Кризата с африканската чума е само част от общата кризисна
Коментари Харесай

Общата ситуация в страната е кризисна, според президента Радев

Кризата с африканската чума е единствено част от общата спешна обстановка в страната, обвързвана и с пробива в Национална агенция за приходите, засегнал пет милиона български жители, и с неизгодните в правно и финансово отношение контракти за Ф-16, засягащи в вероятност всички българи, и с набиращи сила митинги за избор на нов основен прокурор и доста други тематики. Всички знаем, че в България недоволните постоянно са доста повече от протестиращите. Затова е извънредно значимо в сегашния миг страната да показва своята отговорност и дарба да се оправи с африканската чума, тъй като тя визира освен животновъдния отрасъл, а и хиляди българи, които разчитат за своята издръжка на домашните животни, които отглеждат сами.

Това съобщи президентът Румен Радев при започване на срещата, която президентът инициира с представители на институциите, ангажирани с подхванатите дейности за преодоляване на епидемията с африканска чума по свинете.

В нея участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Десислава Танева, Нено Димов и Младен Маринов, както и представители на Министерството на защитата, Българската организация по сигурност на храните, Държавната организация „ Национална сигурност “, Националното ловно-рибарско съдружие „ Съюз на ловците и рибарите в България “ и Националното съдружие на общините в Република България.

По време на срещата президентът настоя за съответни финансови тласъци за компенсиране на стопанствата, с цел да се овладее разрастването на епидемията. Във връзка с това би трябвало да се проучат и опциите за подпомагане от Европейска комисия, съобщи президентът по време на срещата.

Румен Радев прикани за обединяването на напъните на способените институции, привличането за интензивно подпомагане на локалната власт и пълноценна и навременна осведомителна акция измежду жителите. По думите му, в случай че жителите не са наясно с информацията за болестта по животните и методите на разпространяване, мъчно ще оказват подпомагане, а това е основен аспект в битката с чумата. За задачата е належащо да се включат и кметовете на обитаемоте места, наранени от казуса. Държавният глава означи и значимата роля на ловците за депопулацията на дивите животни и настоя още един път за финансови тласъци за компенсиране на всички стопани, от които страната ще изисква да унищожават отглежданите от тях животни.

„ Дълбоко съм уверен, че можем да се оправим единствено с обединените старания на всички институции, на локалната власт, на бизнеса, на браншовите организации и сдружения, и на всички български жители “, уточни Румен Радев,.

Участниците в срещата срещнаха президента с настоящата обстановка по разпространяването на заболяването, както и с подхванатите ограничения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР