Кризата и безработицата не може да са аргумент към искането

...
Кризата и безработицата не може да са аргумент към искането
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Кризата не е аргумент за замразяване на заплати


Кризата и безработицата не може да са мотив към настояването за замразяването на минималната заплата. Това разяснява пред БНР Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ във връзка декларираното от АИКБ гледище да се замрази минималната работна заплата за идната година. По проект от началото на 2021 година би трябвало да има още едно ходило на нарастване с 40 лв. и по този начин минималното заплащане да е 650 лв..

Аргументите на работодателите в противоположната посока са рецесия, безработица, понижаване на продуктивността.

Ваня Григорова акцентира, че настояването за това е на Асоциацията на индустриалния капитал в България и няма позиция на всички работодателски организации.

По отношение на продуктивността на труда, преди няколко дни – на 4 септември, бяха оповестени последните данни на Национален статистически институт, където се споделя, че продуктивността на едно заето лице в действителност се усилва. Така че спрямо първото тримесечие на тази година имаме растеж с към 2 лева на отработен час във връзка с основаното в българската стопанска система, акцентира Григорова в предаването „ 12+3 “. И посочи, че когато приказваме за продуктивност на труда би трябвало да проследим какъв брой е добавената стойност от работата на един човек, а не какъв брой е основано общо в стопанската система. Причината за разликата в двата индикатора е, че действително имаме понижение на броя на заетите, заради което създаденото на човек става повече, в сравнение с е било при започване на годината.

Според нея рецесията и безработицата не са мотив в посока заледяване на работната заплата, изключително на минималната. Да, има нарастване на безработицата, само че в действителност проблем на бизнеса въобще не е минималната работна заплата. И това ще го каже съвсем всеки шеф, с който се приказва лице в лице, а не през работодателските организации. Темата за минималната работна заплата е несъществена, тъй като тя в действителност е извънредно ниска, не се приближава даже до продуктивността на труда в страната, сподели Ваня Григорова.

Според нея работодателите в действителност са обезпокоени, че, в случай че се вдигне минималната работна заплата, те би трябвало да усилят и другите заплати.

Работодателите упорстват служащите да поемат тежестта от рецесията, означи още Ваня Григорова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР