Криза с намирането на желаещи да преброяват населението на страната

...
Криза с намирането на желаещи да преброяват населението на страната
Коментари Харесай

Преброяване 2021: НСИ търси още 5 000 души

Криза с намирането на искащи да преброяват популацията на страната през есента. За това сигнализираха от Националния статистически институт. Там се нуждаят от още към 5 000 преброители. Проблемът е изключително настоящ за огромните градове като София, Пловдив и Варна. Експертите изясняват наклонността с пандемията и страховете от елементарно преместване на болестта, оповестява Народоосвободителна въстаническа армия.

Магдалена Бонева е един от близо 25 000 души, искащи да бъдат преброители. Наесен ще взе участие в акцията за трети път. „ Може да се каже, че съм деец в тази област ”, споделя тя.

За първи път работи като преброител през 2000 година. „ За мен беше нещо ново, забавно, друго и продължава да е по този начин ”, добавя Бонева.

Националното броене стартира на 7 септември, а страната ще бъде разграничена на 40 000 преброителни сектора, във всеки един от които има до 120 жилища. От Национален статистически институт се притесняват, че при неналичието на искащи да броят, доста от адресите ще останат непосетени. „ Като цяло имаме дефицит главно в огромните градове. Най-лоша е обстановката в София “, споделя Магдалена Костова.

Една от аргументите била пандемията, само че съгласно Магдалена Костова имало и други фактори, които превръщали специалността „ преброител “ в нежелана. „ В огромните градове има доста затворени комплекси, недостъпни здания, чипове, домофони “, разяснява тя.

В опит да спасят Преброяване 2021 от Национален статистически институт започват огромна акция. Заради рецесията с намирането на преброители тя се промотира и на електронните табла на столичния градски превоз.

Според Национален статистически институт работата като преброител е подобаваща за студенти или хора, които нямат непрекъснати приходи.

Случаят с Магдалена обаче не е подобен. Тя е чиновник във компания за мебели и ще съчетава тази специалност с пoсещаването на адреси. Допълнителен тласък обаче било и заплащането. „ Около 400 лв. ще бъде цената за един сектор “, споделя тя.

И защото един преброител може да обхване най-вече три сектора, то в най-хубавия случай ще получи малко над 1000 лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР