Криза на средната възраст: защо възниква и как да я

...
Криза на средната възраст: защо възниква и как да я
Коментари Харесай

Криза на средната възраст: защо възниква и как да я преживеем?

Криза на междинната възраст: за какво поражда и по какъв начин да я преживеем, разкриват специалисти. Кризата на междинната възраст е значим стадий, когато се обобщават резултатите от постигнатото, проучват се минали неточности и се вършат проекти за бъдещето. По това време идва разбирането, че не всички фантазии са се сбъднали, че силите ни напущат, че животът е къс.

Как да преодолеем рецесията на междинната възраст и да продължим да живеем?

Понякога рецесията на междинната възраст не е директно обвързвана с избран стадий от живота, а се развива на фона на дълготраен вътрешен спор. Как да излезем от това положение с минимални душевен загуби?

Като предписание, ние сме изправени пред рецесия на възраст 27-40 години, когато има преосмисляне на миналите години, разбор на достиженията и осъществяването на житейските проекти.

Младите години са време за обучение, създаване на кариера, основаване на семейство, решение на жилищни проблеми. Но идва моментът, в който се питаме: какво съм се стремил да реализира в този живот? Отговорът за болшинството хора звучи малко утешително: в никакъв случай не съм имал време да направя това, което е в действителност значимо за мен…

Как се демонстрира критическата възраст?

Преживяването на тази рецесия може да ни помогне да се пренастроим или назад, да ни лиши от мощ и ентусиазъм.

Ето признаците на възрастовата рецесия:

 

изгубване на интерес към живота – специалността не ви въодушевява, рутината се е настанила трайно и провокират раздразнение; повишена тревога, незаинтересованост, самобичуване, опустошение; стремеж към независимост в метода на живот, дрешника, маниерите; риторични въпроси за смисъла на живота; неудовлетвореност от своята персона и достиженията си; намаляване на самочувствието; чувство на самотност.

Как да преодолеем рецесията на междинната възраст?

Анализирайте обективно какво се случва в живота ви. Не се заклеймявайте като несретник и не се впускайте в самоанализ, а се концентрирайте върху позитивните аспекти: какво сте постигнали в специалността и в персоналните връзки, какви познания и умения сте получили през последните 10 години, в какъв брой персонални цели е настъпил напредък.

Запишете достиженията си на хартия (с какво тъкмо се гордеете). Имате ли нова специалност? Спестили ли сте забележителна сума пари? Били ли сте на странствуване? Научили сте различен език? Постиженията са сложни за запомняне, когато рецесията към този момент е настъпила, само че описът в този миг ще ви послужи добре.

Разберете какво ви въодушевява и се посветете на него. Нека на някого наподобява несериозно – вие решавате по какъв начин да управлявате живота си. Например, започнете собствен личен блог, където ще споделяте личния си неповторим опит и познания. Това оказва помощ да разширите обществения си кръг. Може би ще срещнете съидейници и ще намерите нови другари.

Не се фокусирайте върху възрастовите граници, изхвърлете фразата „ Вече съм остарял (и), за да… “. Младостта ще продължи толкоз дълго, колкото решите. За да извършите това, е значимо да поддържате позитивно отношение и добра външна форма: практикувайте физическа интензивност, хранете се вярно, откажете се от неприятните привички.

Изберете занимание, което ще ви помогне да превключвате в моменти на депресивно въодушевление. Може да бъде всичко: изобразяване, свирене на инструмент, работа с пъзели, снимка, водене на дневник, ръкоделие.

Движете се повече: фитнес, колоездене, кардио тренировки, басейн и просто разходка измежду природата дейно побеждават напрежението и прочувственото напрежение.

Тези препоръки ще ви оказват помощ да възвърнете удовлетворението си от живота. И рецесията сигурно ще отстъпи.

Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР