Критикуван за поведението си и стила на игра на отборите

...
Критикуван за поведението си и стила на игра на отборите
Коментари Харесай

След триумфа в Тирана Моуриньо вече е трудно достижим

Критикуван за държанието си и стила на игра на тимовете му, Жозе Моуриньо има безапелационен мотив - извоюваните титли. Аргумент, който стана още по-силен след сряда вечер, когато воденият от португалеца " Рома " победи с 1:0 " Фейенорд " в първия край на новия европейски клубен шампионат - Лига на конференцията.

Така на 59 година Моуриньо стана първият треньор, който е печелил и трите настоящи евротурнира след двата триумфа в Шампионската лига (с " Порто " през 2004 и " Интер " през 2010 г.) и Лига Европа (с " Порто " през 2003-та - тогава още Купата на УЕФА и " Манчестър Юн " през 2017-а). Това освен е негов пети трофей в европейските клубни съревнования (с което се изравни с рекордьора Джовани Трапатони), само че и общо 26-и в кариерата. А в случай че се добави и медалът му от шампионата за КНК през 1997 година като помощник на сър Боби Робсън в " Барселона ", той става и единственият с оценки в четири континентални клубни шампионата .

След триумфа в Тирана обаче Моуриньо се концентрира върху смисъла на триумфа за " Рома ".

" Написахме история. С всеки идващ кръг противниците ставаха по-трудни. Много неща минават през главата ми сега. Чувствам се като същински Романиста. Каквито и клюки да има, аз оставам в " Рома ". Ще откажа всяка оферта. Клубът има прелестни притежатели и тази история би трябвало да продължи. Проектът се развива и ни чака доста работа през идващия сезон ", разяснява Специалния.

И въпреки всичко вметна нещо за себе си: " Най-важни са интернационалните титли, а единствено аз и Трапатони имаме по пет. Чувствам се остарял. Спечелих за първи път европейски шампионат през 2003-та, а сега сме 2022-ра. Но в този момент ще се любувам на триумфа и ще лежа на плажа ".

Действително насладата за " Рома " е голяма. Това е първи важен триумф за клуба, откогато през август 2020 година американският милиардер Томас Дан Фридкин закупи 86,6% от акциите. Собственикът не сложи пред Моуриньо изискване за наложително печелене на титли, а за създаване на тим. И въпреки всичко треньорът му се " отблагодари " с този успех. Така за Фридкин остава удоволствието, че при неговото ръководство " Рома " завоюва първия си огромен европейски трофей в историята . И първи от 61 години насам (през 1961-ва тимът спечели несъществуващия вече шампионат Купа на панаирните градове, препълнен в шампионат за КНК). Като спомагателен гъдел е фактът, че " вълците " донесоха първи европейски клубен трофей за Италия след " Интер " в Шампионската лига през 2010 година (отново с помощта на Моуриньо).

За " Рома " успеха над " Фейенорд " значи и положителни приходи в клубния бюджет - италианският клуб си обезпечи 16,5 млн. евро от наградния фонд на УЕФА за новосъздадения шампионат. Към това би трябвало да се прибавят и приходите от ТВ права. Допълнителният бонус за спечелилия в шампионата - квота за втория по мощ шампионат Лига Европа, действително не интересува " Рома ", защото отборът си завоюва право за присъединяване там още като приключи на шестото място в Серия А.

Що се отнася до " Фейенорд ", тимът от Ротердам се размина с първи континентален трофей от 20 години (след Купата на УЕФА през 2002 г.). След мача наставникът Арне Слот също призна, че е било мъчно против противник, воден тъкмо от Моуриньо.

" В началото на втората част създадохме няколко положения, само че в такива мачове би трябвало и шанс, а през днешния ден той не бе с нас. Може би това е и заслуга на съперника. В предходните кръгове успявахме да обръщаме мачове, само че в този момент имахме отсреща тим, воден от Жозе Моуриньо ", разяснява Слот.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР