Критикувам македонската политика в Македония, но и в България на

...
Критикувам македонската политика в Македония, но и в България на
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: Критикувам македонската политика, но и в България всеки втори е експерт по Македония

" Критикувам македонската политика в Македония, само че и в България на някои хора им стана бизнес и специалност да говорят по македонски въпроси, всеки втори е експерт по Македония ", сподели в обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус " Любчо Георгиевски, някогашен министър-председател на Република Северна Македония по тематиката напрежението сред двете страни и стигматизацията на българите в РСМ.

Той акцентира, че осъжда  екстремизма и експанзията над българите в Република Северна Македония и че постоянно е бил бранител на другарството сред двата народа, има екстремизъм и от двете страни, както и от двете страни има хора, които се " хранят " от това.

" Без подозрение няма никакво опрощение запалването на клуба " Ванчо Михайлов ", а в този момент и против клуб " Цар Борис III ", само че и от българска страна би трябвало да има повече такт в метода на отношение към някои процеси в Македония. Надявахме се, че след френското предложение нещата ще се уталожат, само че не се получава ", сподели Георгиевски.

Според някогашния македонски министър-председател, някои въпроси - и исторически, и политически,  не са разчистени в България и някой желае да ги внесе в РСМ - като това, че Гоце Делчев е бил социалист, а Цар Борис III  е преследвал симпатизантите му и самия него, че през 1934  той не разрешава Вътрешна македонска революционна организация на Ванчо Михайлов, който едвам се избавя.

" България би трябвало да реши  да има ли в Македония български клубове или клубове  с такива имена,които ще провокират реакция и ще дадат храна на българските неприятели. Трябва да има повече такт. Преди тази ескалация в 15 града имаше български клубове, някои от тях 15-17 години съществуват и няма реакции против тях ", сподели Георгиевски.

Той добави, че някои български структури би трябвало да внимават - добра атмосфера ли да се гради,  или желаят да дават храна за антибългарските настроения.

" За самите клубове не знам, само че когато се приказва че македонците са българи, че България и Македония би трябвало да се обединяват и т.н, това провокира ответна реакция. Едно е да се търсят истините и да се вземат решение историческите въпроси в интелектуална полемика, само че е друго с нападателен звук да се приказва, с дръзкост, която поражда реакция от Македония и злото пораства ", добави той.

Ние накрая можем да подпишем всевъзможни контракти, на хартия можем да сложим всичко, само че казусът е в страстта на хората, по какъв начин се усещат те, стана ясно то думите на Георгиевски.

" Не мога да кажа дали УДБА е стреляла по българския клуб, тъй като може и да е някой юноша, разпален от реториката ", сподели още той като акцентира, че точно реториката е срината до ниски равнища.

По тематиката за какво в РСМ българите са стигматизирани, Любчо Георгиевски сподели: " Проблемът е, че македонското общество е най-консервативното общество по тематиката за декомунизацията. Във всички страни към Македония процесът на декомунизация мина, до момента в който а в РСМ крепко се държат за комунизма и е тежка подвижността на процесите. Ние към момента дискутираме за комунисти и фашисти. Декомунизацията в Македония е мудна "

" Тито е към момента свещена крава в Македония, а македонските партизани също са свещена крава. Тука с указ не се трансформират нещата. В този смисъл е и тематиката за  стигматизащията, за нея приказвам към този момент 30 години. Познавам процесите и факт е че нещата се развиват постепенно ", добави Любчо Георгиевски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР