Критиките срещу машинното гласуване стигнаха и до твърдение за фалшифицирани

...
Критиките срещу машинното гласуване стигнаха и до твърдение за фалшифицирани
Коментари Харесай

Няма начин да се докаже. Той загуби изборите и обвини машинното гласуване

Критиките против машинното гласоподаване стигнаха и до изказване за фалшифицирани избори, само че без доказателства. На другия завършек на света се развива друга история, която обаче звучи доста близко. Досегашният президент на Бразилия Болсонаро губи изборите и упреква машините. После обаче идват изненадите.

Един президент губи изборите, на които е претендент за втори мандат. За разултатите упреква не друго, а машинното гласоподаване. Не, не е история от България, а от Бразилия .

На 2 октомври в южноамериканската страна също имаше избори. Досегашният президент Жаир Болсонаро , който е на поста от 2018 година и беше претендент за втори мандат, загуби изборите.

Оглавяваната от него Либерална партия подаде преди седмица иск за анулация на част от гласовете. Тя твърдеше, че част от машините са имали софтуерен проблем, без да даде доказателства. Затова партията изиска гласовете от тези машини да бъдат анулирани и сподели, че в случай че това стане, Болсонаро ще се окаже победител.

Само ден по-късно Висшият избирателен съд в Бразилия - правосъден орган, който се занимава с използването на бразилското изборно законодателство, отхвърли да прегледа жалбата и наложи санкция от 4,1 милиона $ на партията за " недобросъвестно правосъдно произвеждане ".

Причината е точно неналичието на каквито и да било доказателства.
Защо машините заместват хартията
Машинното глсуване е въведено в Бразилия през 1996 година , а от 2000 година машините са единственият метод за гласоподаване в секциите с над 100 гласоподаватели. Въвеждането им е инициирано от Висшия изборен съд. Замяната на хартиените бюлетини е за да се понижат невалидните бюлетини и изборните измами.
Нечетливо писане, имена, написани на неверното място, Х отвън квадратчето - всичко това означаваше, че бюлетината е невалидна.Енрике Невес да Силва
" Винаги имаше проблеми с преброяването. Нечетливо писане, имена, написани на неверното място, Х отвън квадратчето - всичко това означаваше, че бюлетината е невалидна ", споделя Енрике Невес да Силва , някогашен арбитър във Висшия изборен съд на Бразилия пред Франс прес.

Друг главен мотив, даван в поддръжка на машинното гласоподаване, е високият % на неначетеност измежду популацията в края на 20 век. Съдът преценя, че електронното гласоподаване ще усили опцията за присъединяване в изборите.

Същевременно в България ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия употребяват противоположния мотив в поддръжка на връщането на хартиените бюлетини. Според тях машините карат доста хора да не гласоподават.
Как се гласоподава с машини в Бразилия
На изборите всеки претендент има номер. Той би трябвало да се вкара на машината за гласоподаване благодарение на клавиатура. След въвеждането на номера се появява фотографията на съответния претендент, а хората би трябвало да потвърдят, че това е техният избор.
 Машина за гласоподаване на изборите в Бразилия, 2022 година
След това машините преброяват гласовете, а общите резултати се изпращат по електронен път в централен офис. Така в страната с над 156 милиона гласоподаватели през 2022 година изборните резултати стават ясни в границите на часове след затваряне на изборните секции.

Всяка машина отпечатва и хартиено копие на общия брой гласове за всеки претендент. След приключването на изборите тези резултати могат да се сравнят с получения сбор.

Докато в България всяка машина отпечатва хартиена квитанция след всеки подаден глас, в Бразилия това липсва. Така преброяването е напълно електронно. Болсонаро и неговите поддръжници желаят да вкарат хартиени разписки, които да могат да се броят при подозрение за точността на вота.
Защо Болсонаро оспорва резултатите
Жаир Болсонаро е десен националист, последовател на военното държавно управление, управлявало Бразилия от 1964 до 1985 година Той беше определен за пръв път за президент на Бразилия през октомври 2018 година През октомври 2022 година се кандидатира за втори мандат, само че загуби.

Изборите за президент в Бразилия се организираха на два тура. На първия от 2 октомври нито един от претендентите не съумя да събере повече от 50% от гласовете. На втория тур, който се организира на 30 октомври, победи претендентът на бразилската Работническа партия - Жаир Болсонаро беше подсилен от 49,1% от бразилците.

Повече от три седмици откакто загуби балотажа, Жаир Болсонаро изиска от изборния орган да анулира част от гласовете. Като причина той и щабът му показаха софтуерен бъг, който води до това, че част от машините не отпечатват самостоятелни идентификационни номера на протоколите.

Според партията на Болсонаро това се отнася за всички 280 000 машини отпреди 2020 година Това са към 59% от всички машини, употребявани на втория тур на изборите. Марсело де Беса , юристът, внесъл настояването, сподели, представен от Би Би Си, че анулирането на гласовете от тези машини би означавало победа за Болсонаро с 51% от останалите гласове.

Съдът даде 24 часа на партията на Болсонаро да внесе нов документ, който включва и първия тур на изборите, в който тя завоюва огромен брой места в Конгреса на страната. Партията обаче не го направи и в сряда Върховният изборен съд в Бразилия отхвърли настояването за отменяне на гласовете. Той означи, че групировката не е показала никакви доказателства за това по какъв начин този бъг е повлиял на изборния резултат.

Освен това жалбоподателите получават и санкция от 23 млн. реала (4,1 млн. долара). Причината е, че съгласно съда партията е желала съзнателно да провокира дело и по този начин да дискредитира резултатите от изборите.

Въпреки че жалбата беше отхвърлена, обвиняванията активизираха поддръжниците на Болсонаро. Много от тях стачкуват и повтарят изказванието, че изборите за " откраднати ". Тази обстановка прилича след изборите от 2020 година, когато някогашният американски президент Доналд Тръмп не призна загубата си.
Какво твърди Болсонаро за машините
Историята на Жаир Болсонаро с електронното гласоподаване е дълга. Tя стартира през 1993 година , когато като народен представител той се изрича в интерес на дигитализацията на изборния развой, написа АП.

След въвеждането на електронното гласоподаване обаче той се трансформира в един от най-яростните му критици.

През 2015 година той предлага конституционна корекция за въвеждане на хартиени разписки, което да разрешава ръчно броене. Решението е признато от Конгреса, само че Върховният съд го блокира с причините, че е прекомерно скъпо и може да наруши правото на загадка на вота.

През 2018 година Болсонаро печели изборите за президент на втори тур, само че след това споделя, че е имало " проблеми " с електронната система за гласоподаване. Според него те са го лишили от безапелационна победа още на първи тур.
Няма метод да се потвърди, че изборите са били или не са били фалшифицирани. Има индикации.Жаир Болсонаро
Той не дава доказателства за тези свои изказвания. Последваща инспекция на учени от Федералния университет на Пернамбуко , един от най-авторитетните университети в страната, не намират нередности.

" Няма метод да се потвърди, че изборите са били или не са били фалшифицирани. Има индикации ", споделя Болсонаро през 2021 година, представен от АП.

През 2021 година той още веднъж изиска от долната камара на Конгреса в Бразилия да одобри конституционна корекция, съгласно която вотът няма да бъде напълно електронен, а машините ще отпечатват хартиени разписки. Предложението не събра задоволително поддръжка.
Има ли доказателства за операции
Както в България, по този начин и в Бразилия до момента политиците не са дали доказателства за компрометирането на машинния избор.

Експертите настояват, че машините за гласоподаване в Бразилия имат надеждни ограничения за сигурност. Те не са свързани с интернет, което прави хакването им съвсем невероятно. Самоличността на гласоподавателите се ревизира посредством биометричен скенер, който сканира пръстовия отпечатък на индивида.

Върховният изборен съд споделя, че в системата са въведени редица процедури за гарантиране на вота.

Например, на инцидентен принцип се избират няколко машини за гласоподаване, които се изваждат от изборните секции за тестово гласоподаване, паралелно с действителното гласоподаване в изборния ден.

Също по този начин преди всеки избор органът кани експерти да търсят уязвимости в системата за гласоподаване. Тази година повече от 20 специалисти се пробваха да обхванат в системата, само че не съумяха да го създадат, написа Би Би Си.

Най-високопоставеният бразилски изборен съд и членове на Върховния съд настояват, че не е имало измами в системата за електронно гласоподаване, която съгласно тях е ефикасна и може да бъде одитирана.

В Бразилия смяната на метода на гласоподаване не наподобява евентуална в близко бъдеще. Подобни изявления, въпреки и неподкрепени с доказателства, водят до съмнение в изборния развой при част от гласоподавателите, споделят специалистите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР