Критичното мислене е жизненоважно за всички предприемачи и високопоставени лидери.

...
Критичното мислене е жизненоважно за всички предприемачи и високопоставени лидери.
Коментари Харесай

4 хранителни навика, които ще помогнат на критичното ви мислене

Критичното мислене е жизненоважно за всички бизнесмени и високопоставени водачи. Въпреки че това умеене постоянно бива подценявано, храната, която приемате всеки ден, оказва голямо въздействие върху него и дефинира способността ви да вземате значими решения в сериозни моменти. Не съществува магическо хапче, което да ви направи популярен сериозен мъдрец, само че с леки промени в хранителния си режим бихте могли да подсилите мозъчната си интензивност и да оптимизирате способността си да мислите сериозно.

Като някогашен съветник по мениджмънт, научих това по сложния метод – с доста проби и неточности. Сега, като бизнесмен на цялостен работен ден, съм усвоила няколко хранителни навика, които поддържат мозъка ми изострен като бръснач, с цел да мога да се представям допустимо най-добре, без значение от провокациите. Ето ги и тях:

1. Пийте кафе, само че без да прекалявате

Кофеинът в действителност ви ободрява, само че не ви зарежда с никаква сила. Всъщност, той е като опиат – стимулант, - който ускорява концентрацията и способността за сериозно мислене. Повечето изследвания сочат, че 200-300мг кофеин са задоволителни, с цел да постигнете стремежи резултат – толкоз е наличието му в две чаши кафе. Превишите ли тази целесъобразна доза, резултатът ще бъде противоположният – неспокойствие, разпилени мисли и мърморене.

Ако усетите, че прибягвате до каната с кафе по няколко пъти всяка заран, напомнете си, че би трябвало да карате по-внимателно. Уверете се, че сте хапнали нещо дружно с кафето. Препоръчвам ви да пиете прясно изцедени фрешове – те също са доста енергизиращи и задействат мозъка.

2. Ограничете сладкото

Ако хапнете зърнена закуска и по-късно я полеете с портокалов сок, равнището на кръвната ви захар внезапно ще се вдигне и ще се почувствате хиперактивни, само че след към час-два способността ви да мислите ясно, внезапно ще спадне. Причината е, че простите въглехидрати се разграждат бързо. Те внезапно подвигат кръвната захар и енергичността ви, само че последните, рано или късно, спадат стремително, в резултат на което мозъчната функционалност бива притъпена и може да ви е мъчно да си спомните каквото и да било.

За да се преборите с този проблем, ограничете захарните произведения и обучете тялото си да търси по-здравословни храни. Уверете се,  че дружно със захарта си набавяте протеини и фибри – първите забавят храносмилането и балансират кръвната захар, а вторите забавят навлизането на глюкозата в кръвта. А и по принцип е добре да приемате фибри с всяко хранене, най-вече под формата на сурови зеленчуци и плодове.

Ако организмът ви обезверено се нуждае от захар, хапнете ябълка в композиция с бадемово масло. А приемайки зеленчуци преди обяд и вечеря, елементарно ще си набавите по този начин нужните за тялото фибри.

3. Яжте повече ядки

Ядките и семената са потвърдено потребни за мозъка. Освен това, те са превъзходен източник на витамин Е, който забавя утежняването на мозъчната функционалност в резултат на стареенето. Орехите подкрепят умеенето ни да разсъждаваме, което е жизненоважно за сериозното мислене. Не единствено че са вкусни, само че и можете да си ги хапвате в офиса. Мазнините, които съдържат, не трябва да ви тормозят – те засищат глада и ви оказват помощ да се фокусирате.

4. Не прекалявайте… с нищо

Прекалявайки с някоя активност – без значение дали става въпрос за работа, сън или тренировки, – има заплаха да постигнете противоположен на стремежи резултат. Обилното хранене преди стартирането на нов план биха могли да попречат на мисленето ви. Когато преяждате, вие намалявате притока на кръв до мозъка, защото тя се насочва към храносмилателната ви система.

Със сигурност прескачането на главните хранения не е добра концепция, само че и не желаете те да са прекомерно огромни. Яжте, до момента в който не се заситите. Лично аз избирам салата и дребна купичка с леща. Държат ме сита с часове, без да изсмукват мозъчната ми мощ.

Вани Хари, начин на живот съветник, за Entrepreneur.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР