Кристин Лагард, председател на МВФ © Martin Acosta Още по

...
Кристин Лагард, председател на МВФ © Martin Acosta Още по
Коментари Харесай

МВФ определи част от банковата система на еврозоната като уязвима

Кристин Лагард, ръководител на МВФ

© Martin Acosta Още по тематиката
Влизане в банковия съюз значи по-евтино финансиране за страната и бизнеса

Надзорът над банките би станал двоен, счита ръководителят на браншовата асоциация Петър Андронов
22 юли 2018
Банкови промени на бързи обороти

Какво следва през идната година, с цел да влезе България в ERM II и банковия съюз
20 юли 2018
Колко ще е дълъг пътят към еврото

България даде обещание на Брюксел от дълго време отлагани промени. От държавното управление и Българска народна банка зависи какъв брой време ще е нужно, с цел да се създадат
20 юли 2018
Владислав Горанов: Категорично ни беше показано, че това е пътят към еврозоната

Министърът на финансите пред " Капитал "
20 юли 2018
Европейската капиталова банка няма да финансира планове в Иран

Ръководството й се притеснява, че в противоположен случай международните й интервенции ще бъдат подложени на риск
19 юли 2018 Международният валутен фонд (МВФ) предизвести, че част от банковата система на еврозоната към момента не е достигнала нужните индикатори за непоклатимост, като я дефинира за " уязвима ", оповестява Financial Times. Въпреки постоянното показване на стопанската система на еврозоната през последното тримесечие от МВФ приканиха за промени в системата за надзор на кредитните институции, като подчертаха, че това е основно за предотвратяването на нова финансова рецесия.

След икономическата рецесия страните от еврозоната реформираха системата за банков надзор посредством основаването на банков съюз. При първото преразглеждане на системата за финансов контрол на единната общественост от фонда са открили, че към момента има голям брой пълномощия на националните управляващи, които би трябвало да бъдат лимитирани за сметка на контрола от органите на Европейски Съюз, който би трябвало да бъде изчерпателен.

Международната организация дефинира част от банковата система на валутния съюз като " уязвима ". Като съществени трудности от МВФ акцентираха разликите в банковите условия, които са характерни за съответните страни, неналичието на съгласуваност сред националните органи за банков контрол и нуждата от по-добра система за контролиране на рисковете, произлизащи от дефицита на ликвидност и неустойчивостта на финансовите пазари.

Характеристиките

През последните тримесечия банките в еврозоната доста натрупват капитал, вследствие на което съумяха да усилят своята резистентност към шокове в банковата система. Въпреки това обаче към момента се следят високи равнища на неприятни заеми и доста ниски маржове на облага, което на собствен ред затруднява активността на кредитните институции. Очакванията на анализаторите са икономическият напредък на общността да реши тези проблеми за някои банки, само че от МВФ изрекоха опасенията си, че за други кредитори проблемите са структурни, като решението за тях е генерална смяна в бизнес модела.

Някои от банковите системи в еврозоната, изключително италианската, остават слаби вследствие на високите равнища на необслужваните заеми, а в целия район облагите на банките са по-ниски по отношение на годините преди икономическата рецесия. Наред с това от МВФ означават и надценяването на имотния пазар и задлъжняването в някои стопански системи като евентуални трудности за стопанската система на еврозоната. А решението на всички проблеми съгласно интернационалната организация е усилване на контрола на единните органи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР