Кристиан Николов е убил журналиста Милен Цветков при евентуален умисъл.

...
Кристиан Николов е убил журналиста Милен Цветков при евентуален умисъл.
Коментари Харесай

Върховният съд: 9 г. затвор за Кристиан Николов, убил Милен Цветков умишлено

Кристиан Николов е умъртвил журналиста Милен Цветков при възможен предумисъл. Но тъй като е млад и преди този момент не е правил закононарушение, наказването му остава 9 година затвор. Това реши дефинитивно Върховният касационен съд (ВКС) и по този начин постави точка на процеса за гибелта на телевизионния водещ. Присъдата излезе в петък, а през днешния ден се чака Кристиан, който е под домакински арест, да бъде отведен в софийския затвор, оповестява „ 24 часа “.

Субаруто на Милен Цветков беше помляно от джипа “Ауди ” на младежа към 18,30 часа на 18 април 2020 година на кръстовището на ул. “Хенрих Ибсен ” и бул. “Черни връх ” в София. Докато журналистът е спрял на червен светофар, мощният автомобил на младежа, който тогава е на 22 година, го връхлита с 99 км/ч. Няма никакъв спирачен път. Милен Цветков умира минути по-късно на път за болничното заведение.

Различното при тази покруса беше, че за първи път от десетилетия прокуратурата повдигна обвиняване за причиняване на гибел при възможен предумисъл. За това закононарушение наказването е до 20 година затвор. От години практиката на държавното обвиняване, а и на съдилищата е гибелта на пътя да се приема за породена по несъобразителност.

Два правосъдни състава на Софийския градски и Софийския апелативен съд наказаха Кристиан с 9 година затвор. Но взеха решение, че той е работил по несъобразителност.

 Милен Цветков

Тричленният състав на Върховен касационен съд с ръководител Теодора Стамболова приема, че Кристиан е умъртвил Милен Цветков тъкмо при възможен предумисъл. Но му дава под минималното наказване, което за това закононарушение е 10 година Съдиите се базират на текста от закона, че при извънредно доста смекчаващи условия може да се даде под минимума. Присъдата е подписана с изключително мнение от арбитър Петя Шишкова. Според нея стореното от младежа е заради немарливост.

Експертиза откри, че в кръвта на Кристиан е имало три типа опиат – марихуана, кокаин и амфетамин. Той пък твърди, че не се е дрогирал, а на празненство в дома си предната вечер изпил шот със подозрително наличие, от който му станало неприятно. Освен това употребявал успокоителни чайове и гел поради мощния стрес от следването си в Германия.

В претекстовете си висшите магистрати обширно проучват дали стореното от Кристиан е вследствие на самоувереност, или при възможен предумисъл. Според съдиите Теодора Стамболова и Надежда Трифонова разликата сред двете е, че при самоувереност причинителят “лекомислено се надява, че умишлено позволените от него общественоопасни последствия няма да настъпят, тъй като е взел ограничения ”. При възможния предумисъл обаче позволява настъпването на общественоопасните последствия.

 Колата на Милен Цветков беше премазана от удара. Колата на Милен Цветков беше премазана от удара.

Съдът обръща внимание, че Кристиан е използвал три типа опиати, че е имал директна и неограничена видимост към кръстовището, където е била колата на Милен Цветков. Там с изключение на нея имало и други спрели коли, които били в лявото платно. Въпреки това за малко време той нараснал скоростта над два пъти над допустимата (50 км/ч), без каквито и да е следи за понижаване. “Само по знамение не са помлени и пресичащите в този миг пешеходци ”, споделят съдиите. Но това му държание е заплашило и живота на пасежерите в самото ауди. Заедно с Кристиан пътуват приятелката му Симона и приятелят му Георги Иванов.

Според съдиите даже да се одобри, че в последния миг Кристиан е завъртял кормилото наляво, каквото е изказванието на апелативния съд, пътят му щял да е препречен от спрелите вляво коли. Магистратите заключават, че той е съзнавал общественоопасния темперамент, предвиждал е последствията. “Има блестящо нарушаване на пътните правила с транспортно средство, което единствено по себе си е смъртоносна мощ ”, споделят съдиите.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР