Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд,

...
Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева, МВФ: Моята родина България е "предопределена" за еврозоната



Кристалина Георгиева, която е ръководещ шеф на Международния валутен фонд, сподели, че нейната татковина - България е " предопределена " да влезе в еврозоната макар политическата невъзможност през последните три години, която попречва опитите на страната да се причисли към единната европейска валута.

" Това е пътят, по който страната би трябвало да върви “, сподели родената в София Георгиева пред кореспонденти в събота в границите на взаимната конференция на МВФ и Хърватската централна банка в Дубровник, оповестява организация Блумбърг.

" Въпросът е по кое време, а не дали България ще влезе в еврозоната и освен поради уговорките, които България има като член на Европейски Съюз ", добави тя..

България, дружно с Хърватия, се причислиха към така наречен " чакалня на еврозоната ", известна като ERM-2, през 2020 година Но за разлика от Хърватия, която одобри еврото този януари, България през последните години беше измъчвана от политически катаклизми. По тази причина някогашната социалистическа страна, чиято валута е обвързана с еврото, се октза през февруари от задачата си да се причисли към еврозоната още през 2024 година, припомня Блумбърг.

Кристалина Георгиева акцентира значимостта на политическата непоклатимост за сполучливата парична интеграция, като уточни по-стабилната обстановка в Хърватия, където министър председателят Андрей Пленкович завоюва втори четиригодишен мандат на общите избори през 2020 година

" Контрастът сред Хърватия и България демонстрира, че там, където има политическа воля и където обществото е единно даже и в най-трудните времена, може да се реализира добър резултат “, сподели Георгиева и добави, че Валутният ръб в България " закрепи стабилността в страната. Никой не желае валутният ръб да отпадне ".

Георгиева сподели още, че районът на Югоизточна и Централна Европа е посочил " мощно възобновяване " от икономическите загуби, понесени по време на пандемията.

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: Green Deal BNR 2023 Podcast Green Deal BNR 2022 Podcast На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР