Крис Биърд се оттегля след 5 години начело на разработчика

...
Крис Биърд се оттегля след 5 години начело на разработчика
Коментари Харесай

Шефът на Mozilla напуска компанията

Крис Биърд се отдръпва след 5 години отпред на разработчика на Firefox

Крис Биърд ръководеше Mozilla в последните пет години (снимка: Mozilla)

Главният изпълнителен шеф на Mozilla Крис Биърд разгласи, че подава оставка след пет години ръководство на компанията, известна с браузъра Firefox и други артикули с отворен код.

Биърд се причисли към Mozilla през 2004 година Девет години по-късно, през 2013-та, той напусна компанията, само че се завърна през 2014-та, с цел да поеме длъжността на основен изпълнителен шеф след отдръпването на съоснователя на Mozilla Брендан Айх, който не устоя на рецензиите за негативното си отношение към хората с нетрадиционна полова ориентировка.
още по тематиката
През 2008 година Айх подари хиляда $ за разпространение на законопроект (отменен), който не разрешава на гейовете и лесбийките да подписват еднополови бракове. След като Айх оглави Mozilla, гей деятелите започнаха митинг против него в интернет.

Преди да бъде назначен за изпълнителен шеф на Mozilla, Биърд е заемал редица други висши позиции в компанията, включително шеф по маркетинг, началник на нововъведенията и вицепрезидент по продуктите. Той към момента не е решил какво ще прави след напускането на Mozilla.

Според услугата NetMarketShare, която наблюдава интензивността на повече от 160 милиона неповторими консуматори, разглеждащи над 40 хиляди уеб страницата, през юли 2019 година Firefox управлява 8,34% от световния пазар на браузъри. Далеч напред е Chrome, с резултат от 68,6%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР