Криптопазарите достигат рекордни обеми на търговия и стават все по-интегрирани

...
Криптопазарите достигат рекордни обеми на търговия и стават все по-интегрирани
Коментари Харесай

ЕЦБ вижда все по-големи рискове в криптопазара

Криптопазарите доближават рекордни размери на търговия и стават все по-интегрирани във финансовата система, твърди отчет на ЕЦБ. Високата волатилност на криптоактивите ускорява рисковете за финансовата непоклатимост. След последните сривове на криптоборсите от ден на ден институции упорстват за стягане на регулациите.
Все по-голямата съгласуваност на криптоиндустрията с банките и мениджърите на активи слага под риск финансовата непоклатимост, предизвести Европейската централна банка в собствен, представен от Financial Times. Това е следващият знак от институцията в интерес на стягане на контрола върху пазара за криптоактиви. След изследване на левъриджа и кредитирането на криптопазарите ЕЦБ счита, че тези действия носят все по-големи опасности, стават по-сложни и тясно обвързани с мейнстрийм финансите.

Сривът на пазарната капитализация на криптоборсите в размер на 1.3 трлн. евро след ноември 2021 година не е съумял да разклати финансовата непоклатимост, споделят анализаторите на ЕЦБ. Но с актуалните темпове на разгръщане ще бъде доближат миг, когато трусовете на криптоактивите ще бъдат опасност. Криптопазарът доста се разрасна през последните години, а платформи като Binance и FTX започнаха да оферират голям брой комплицирани финансови артикули с криптовалути.
Реклама
По данни на The Block Crypto най-големите криптоборси в света са обработвали съвсем 700 милиарда $ в спот търговия предишния месец и 1.1 трлн. $ във фючърси на биткойни. Обемите на търговия с криптоактиви " на моменти са сравними или даже надминават тези за тримесечие на Нюйоркската фондова борса или с държавни облигации в еврозоната ", показва ЕЦБ.
Сривовете изостриха тона против промишлеността
Предупреждението на институцията е част от нейния постоянен обзор на финансовата непоклатимост, който излиза два пъти годишно. Подобни изказвания направиха и управляващите в Съединени американски щати и Англия след серията сривове на криптопазара от последно време. От ноември до момента цената на, а преди дни падна под 30 000 $. Стейбълкойнът, а. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън наскоро предизвести, че рискът при стейблкойните е да се сблъскат с събитие, сходно на банкова суматоха.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард сподели предходната седмица, че криптовалутите " не костват нищо, не се основават на нищо и нямат актив, който да работи като котва ", а сътрудника ѝ Фабио Панета оприличи бранша на " скица на Понци " и прикани за по-строги регулации. Междувременно централната банка създава цифрово евро и цели до следващата година да сътвори тестов първообраз, с цел да реши дали да го пусне в приложимост след още три години.
Всяко десето домакинство влага
В отчета на ЕЦБ се споделя, че огромните разплащателни мрежи от ден на ден поддържат услуги за криптоативи, а институционалните вложители също влагат в крипто. От предходната година на немските институционални капиталови фондове е позволено да влагат до една пета от своите средства в криптоактиви, а също така съществуват и основани на тях деривати, ETF-и и други.
Реклама
ЕЦБ показва и рисковете, произлизащи от децентрализираното финансиране или DeFi, при което софтуерни стратегии, основани на криптотехнология, оферират финансови услуги без медиатори. Криптокредитирането посредством DeFi платформи е повишено 14 пъти през 2021 година, а общата стойност на средствата се движи към 70 милиарда евро. Някои криптоборси оферират заеми на клиенти, с които им разрешават да усилят експозициите си до 125 пъти по отношение на първичната инвестиция.

Около едно на всеки 10 семейства в Европейски Съюз евентуално има криптоактиви, като множеството вложения са под 5000 евро, демонстрира изследване на ЕЦБ. Европейски Съюз е пред завършване на законодателство за криптопазарите, само че съгласно банката то няма да влезе в действие преди 2024 година
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Блокчейн
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР