Крим винаги е бил стратегически важна точка за Русия. Контролът

...
Крим винаги е бил стратегически важна точка за Русия. Контролът
Коментари Харесай

Как германците се провалиха с гръм и трясък в защитата на Крим

Крим постоянно е бил стратегически значима точка за Русия. Контролът върху него или неналичието му носи сигурност или куп проблеми. Някога банди свирепи разбойници, които се устоят от нападения по нашите южни земи, дефинират политиката в Източна Европа. Руснаците и поляците се надпреварват кой да заплаща плаща повече, успеха или загубата на което дефинира кой ще стане жертва на набезите на кримските татари през годината. Разбойниците изгарят Москва по времето на Иван Грозни и единствено с огромни старания са спрени посредством огромно клане при Молодя.

Но в края на XVIII век руснаците най-сетне завладяват Крим. Това доста обезпечава южните земи на империята. Започва огромното развиване на юг. И самият Крим се трансформира - в случай че преди руснаците това е просто степен полуостров с куп разбойници, то след идването ни стартират да се развиват градове и селско стопанство.

Не е изненадващо, че нацистите, когато идват на нашата земя през 1941 година, имат специфични възгледи за Крим. Хитлер харесва климата на полуострова толкоз доста, че има намерение да засели немски колонисти там и да построи там своите известни аутобани. Новата земя трябвало да бъде наречена " Готланд " - по името на готските племена, които в миналото са живели в Крим.

Освен това контролът над Крим дава стратегически преимущества в Черно море. Първоначално германците въобще не имат намерение да изразходват обилни сили в Крим, вярвайки, че откакто разбият руснаците като цяло, те по този начин и по този начин ще го получат. Но руските въздушни удари по румънските петролни територии през цялото време на войната се оказват прекомерно чувствителни, с цел да бъдат пренебрегнати. И през 1941-1942 година, концентрирайки обилни сили на полуострова, германците завладяват Крим.

Те съумяват с доста старания и надалеч не незабавно - единствено Севастопол се задържа към 250 дни и нощи. Това завладяване е кратковременно - няколко години по-късно германците би трябвало да изгубят Крим. И доста по-бързо, в сравнение с са го овладели.

Теснини

Към април 1944 година руските войски могат да нахлуят в полуострова от две направления - от Перекоп и от Керч. Керченският плацдарм е формиран вследствие на опитите за освобождение на Керч през октомври-декември 1941 година За задачата е проведена една от най-големите десантни интервенции в историята на Червената войска, само че триумфът е единствено непълен. Десантните елементи съумяват да завладяват плацдарма, само че не и града - макар че борбата е в разгара си по улиците му, Керч би трябвало да бъде изоставен.

Това е краткотрайно - нашите, макар опитите на германците да изхвърлят десанта в морето, съумяват да отхвърлен всички офанзиви и да укрепват защитата на плацдарма. Това е добра подготовка за бъдещото нахлуване - и до момента в който стартира, командването продължава да укрепва защитата и да хвърля сили там. Рано или късно войските на плацдарма би трябвало да кажат своята тежка дума.

Перекоп е най-силната позиция на германците. Тясна линия земя, оградена от езера, може да бъде наситена с укрепления. По-лесно се пази с лимитирани сили и Перекоп заплашва да се трансформира в непробиваема стена за руските войски.

Но групата, настъпваща от север, съумява да натрупа величествен товар с муниции и да събере авиационен пестник. Всичко стартира на 8 април. Постоянното влияние от въздуха и работата на артилерията свършват своята работа - няколко дни яростни борби и в този момент руските танкове нахлуват в оперативното пространство.

Настъплението от плацдарма при Керч стартира на 11 април. Това е чисто помощен удар, от който никой не чака чудеса. Но немската защита е пробита и на Керченския полуостров. Червените линии на картата от двете страни се втурват неудържимо надълбоко в полуострова. Германците отстъпват към Севастопол.

Да се задържат или да из бяга т ?

Причината за такива бързи и решителни триумфи е освен силата на натиска на руските войски, само че и раздорът в щаба на врага. Германското командване в Крим е наясно, че в случай че не е допустимо да се задържи комфортният за защита Перекоп, то няма да успее в други точки на Крим. Затова са създадени локални проекти за евакуация по море до Румъния.

От друга страна, Хитлер не се интересува доста от тактически въпроси, само че е наясно, че загубата на полуострова ще има стратегически последствия. До 1944 година Райхът обезверено се нуждае от гориво и последното място, където да го получи в съществени количества, са румънските петролни залежи, които ще станат налични за удари. Следователно Крим не може да бъде изгубен.

В последна сметка немската защита на Крим се трансформира в поредност от опити за проведено бягство от него, осеяни със заплашителни крясъци от Берлин с искане да се държат до дъно. Тези крясъци, като предписание, не са задоволителни.

От организационна позиция това води до безпорядък. Тогава всички незабавно се отдръпват, приготвят се да бъдат натоварени на кораби и да взривят пристанищни кранове. Тогава всичко се анулира, муниции се докарват с кораби от Румъния, с цел да устоят войските по-дълго. Тези снаряди не могат да се разтоварят бързо, тъй като неотдавна сами взривяват крановете. След това още веднъж плюят на всичко и се изтеглят, само че... на същите тези кораби, цялостни с муниции. Които избухват блестящо и гръмко при сполучлив удар.

Германците позволяват доста такива бъркотии в отбраната на Крим. Следователно крайното съответствие на загубите в края на Кримската настъпателна интервенция е доста положително - 1 към 4 в интерес на Червената войска. Няколко месеца по-късно тези числа ще избледнеят на фона на Багратион, само че за пролетта на 1944 година това е отличен резултат.

Последният акомпанимент е освобождението на Севастопол на 9 май 1944 година Щурмови групи на Червената войска, с поддръжката на артилерия, щурмуват редица значими височини, след което слагат пристанището под огневи надзор. От този миг евакуацията по море става невъзможна - корабите на “Кригсмарине ” отиват на дъното един след различен. След известно време германците, блокирани в Крим, осъзнават, че по-нататъшната опозиция няма смисъл. Тази последна група от предали се наброява към 25 хиляди бойци и офицери. Общо неуспехът в Крим коства на врага загуби от минимум 100 хиляди души.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР