Кресна стана петата община в Благоевградска област, която обяви бедствено

...
Кресна стана петата община в Благоевградска област, която обяви бедствено
Коментари Харесай

Пет са вече общините в бедствено положение в Благоевградско

Кресна стана петата община в Благоевградска област, която разгласи бедствено състояние поради тежките последици от изобилните дъждове. Причината е, че поради скъсания основен тръбопровод всички обитаеми места в общината са без вода, заяви кметът Николай Георгиев.

" Аварията е сериозна. Като величина не е доста - към 15 метра, само че е на неприятно място. Екипите на ВиК работят от сутринта ", сподели Георгиев пред БНР и изрази вяра до два дни казусът да бъде отхвърлен.

Гърмен, Симитли, Петрич, Благоевград, а към този момент и Кресна са общините в бедствена обстановка откакто придошлите води на огромните реки Струма и Места, както и техни притоци, отнесоха водопроводи и мостове, подкопаха пътища, наводниха здания и аграрни земи. На доста места има подкопани или затрупани от камъни и тиня пътища.

Бедстващи хора няма, само че има откъснати пътища към някои села в района.

Тази заран от мощните води на река Струма подаде моста към благоевградските села Покровник и Падеш. Осигурен е различен маршрут за колите към и от града.

Докато се борят с водната буря десетки обитаеми места останаха без питейна вода поради скъсани водопроводи.

Сериозен е казусът в Петрич, където екипите не могат да стигнат до главните резервоари и помпени станции. Над 30 метра от основния тръбопровод на Кресна е отвеян от водите в Пирин, сподели кметът на общината Николай Георгиев, който уточни, че градът е без питейна вода.

Тежка остава обстановката в община Гърмен. Река Места отнесе висящия над реката тръбопровод, който зарежда осем обитаеми места:

" Ситуацията е сериозна, бедстват на 10 000 души. Училища, детски градини евентуално ще се наложи да се затворят ", сподели кметът Феим Иса, който изиска незабавна помощ от страната за възобновяване на големите вреди.

Няма по какъв начин да се оправим с този извънредно тежък проблем, добави той.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР