Крепостта е била използвана като военно-стратегически команден пункт с добра

...
Крепостта е била използвана като военно-стратегически команден пункт с добра
Коментари Харесай

Самуилова крепост, паметни „страници“ от българската история

Крепостта е била употребена като военно-стратегически команден пункт с добра отбранителна система, присъща за времето на Първото българско царство.

Самуилова цитадела, запаметила тъжни и тежки „ страници “ от българската история

Почти 200 км. е дистанцията сред София и Национален парк-музей „ Самуилова цитадела “, като през по-голямата част се пътува по автомагистрала „ Струма “. Около 25 са километрите сред комплекса от монументи и мистичната околност „ Рупите “.

 

Самуиловата цитадела е обект част от листата на 100-те национални туристически обекта на България.

Обща информация за това историческо място.

Паркът-музей е открит през 1982 година До мястото се стига по красива и озеленена алея от брега на река Струмешница. Мястото е обхванато от живописна природа.

 Самуилова цитадела

За всички, които се интересуват и почитат българската история, изключително при събития като това, би трябвало да посетят Самуиловата цитадела. Само имайте в поради, че до самите монументи се върви за малко пеш. В тази част от България климатът през лятото е доста топъл, по тази причина носете комфортни облекла, обувки и вода.

Самуиловата цитадела, въпреки и не заемаща челна позиция за най-посещавани места в България, е доста забавно място. Туристопотокът към местността „ Рупите “ е голям. Така или другояче, сте пристигнали до мястото на Ванга, продължете единствено още 25 км. на запад, с цел да разгледате музеят навън, където внушителната скулптура от бронз на цар Самуил се издига в цялостен растеж. Не пропускайте тази опция – да посетите това именито място.

Паметниците припомнят за трагичният конфликт сред цар Самуил и нечовешката свирепост на Василий II Българоубиец.

За времето си мястото е било внушително, излъчващо мощ и мощност, само че това не попречило на византийците да го атакуван и разрушат.

Междувременно воините на цар Самуил попадат в плен на Василий II и биват подложени на нечовешка свирепост. Един от най-трагичните моменти в страниците на българската история.

Напълно обезоръжени и беззащитни византийците пленяват 14 000 войска на българския цар.

Сблъсъците сред армиите на двете страни продължавали повече от 20 години. Поради насъбраното оскърбление от надмощието и непобедимият дух на българските воини, Василий показал извънредно безсърдечие и свирепост, като издал заповед, а точно: на всичките пленени и беззащитни 14 000 Самуилови воини, да бъдат избодени очите. А на всеки 100 души един да бъде оставян с едно око, тъй че, да водят останалите. Освен ослепени, те били завързани с тежки вериги.

При тази панорама сърцето на цар Самуил не издържало и се пръснало. Много бързо по-късно умрял.

 Самуилова цитадела

Тази печална страница от българската история надали, в действителност, не трябва да бъде забравяна.

Поради това нечовешко действие Василий II бива наименуван Българоубиец.

Какво свързва Самуилова цитадела, Водочки манастир и село Добърско?

Според преданията, които съществуват до през днешния ден Самуиловата цитадела, Водочки манастир „ Св. Леонтий “ и с. Добърско, община Разлог са свързани с ослепените бойци на цар Самуил.

Смята се, че мястото на пленяване и ослепяване на армията е тъкмо при манастирът във Водоча (дори и самото име на селището „ приказва “ за същото) „ Св. Леонтий “, който през днешния ден се намира на територията на Република Северна Македония. Мястото е с древно-антична история, строено на няколко стадия, опожарявано и разрушавано от земетресение, само че възобновено и отворено за гости.

 Манастирът във Водоча

Тези събития (ослепената войска) са изографисани на една от стените на манастира. Оцелели след пожарът и земетресението.

Забележка: Водочки манастир „ Св. Леонтий “ се намира на към 40 км. от Самуилова цитадела. В случай, че решите да отидете и до там, е належащо да се съобразите с всички условия за влизане на територията на Република Северна Македония.

Други митове описват, че огромна част от ослепените бойци на цар Самуил са отивали в село Добърско, където и до през днешния ден съществува църквата „ Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат “ (място с изключително забавна история, на което ще посветим обособена публикация). В дворът на църквата има малко изворче с вода, която се слави, че е лековита за очите. Затова и те са посещавали лековито изворче, с цел да облекчават раните си след ослепяването.

Накратко за мистериозното село Ключ.

Населеното място нашумява при започване на 90-те години, заради сведения за постоянно наблюдаване на неидентифицирани летящи обекти. Селото покрайнините му бяха проучвани от учени, само че без резултат. Никой с изключение на локалните не съумял да потвърди такива мистериозни визити.

Местен гражданин твърдял, че даже персонално Ванга е показала селото като място, където ще бъде сбъднат контакт с други цивилизации.

Други поданици настояват, че в случай че не са срещали персонално извънземните, са виждали корабите им и странни светлини, за които нямали друго пояснение.

Факт е, обаче, че до през днешния ден хората назовават поляната Космодрума.

Полезна информация:

Национален парк-музей „ Самуилова цитадела “.

Обект № 5а от 100-те национални туристически обекта на България.

*Препоръка: Носете си дребната брошура, с цел да ви слагат щемпел, че сте посетили мястото.

Село Ключ, община Петрич, област Благоевград

Работно време:

-Лятно от м. април  до м. септември.

понеделник – петък 09:00 ч. – 18:00 ч.

събота и неделя 09:00 ч. – 16:00 ч

-Зимно от м. октомври до м. март.

понеделник – петък 09:00 ч. – 16:00 ч.

събота и неделя 09:00 ч. – 16:00 ч.

Входна такса: На място се заплаща входна такса.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР