Крепостна система на 7000 години проучват археолозите на малко островче

...
Крепостна система на 7000 години проучват археолозите на малко островче
Коментари Харесай

Проучват крепост на 7000 години в язовир Тича

Крепостна система на 7000 години изследват археолозите на малко островче в язовир Тича, заяви Българска национална телевизия.

1000 години откакто първите земеделци заселват земите ни, към този момент са се радвали на огромни богатства, само че дружно с това са имали и врагове, водили са се кървави борби, строили са се мощни крепостни стени. Дошли са тук преди 7000 години и са намерили своя дом и отбрана сред водите на Камчия и неин приток. И са трансформирали дома си в цитадела.

Никой не е строил нищо сходно преди този момент. Как една шепа хора без никакъв опит са построили тази стена, какво са пазили толкоз ревниво, а какво други с цената на живота си са желали да имат, това към този момент археолозите 10 години се пробват да схванат

Изглежда заплахата е бил техен неизменим сателит и не са имали никакъв покой през цялото време. Сега археолозите са мощно впечатлени и от първия им опит да си построят защитна стена.

" Ето този глинен вал с палисада от горната страна. Какво значи това - вал - натрупват глина, трамбоват я, изкопават си една траншеята, ето това е тя, където може да забиват по-лесно коловете за палисадата ", съобщи доцент доктор Стефан Чохаджиев - началник на археологическите разкопки.

Зад закрилата на вала е самото населено място, което надали е събирало повече от 100 индивида. Разкрили са напълно две къщи от по-ранните интервали.

Дюшемето е на 7000 години. Това към този момент необичайност. Дървото е нетрайно и първо изтлява. Но не и тук.

Върху тези греди те са застилали един слой глина и там върху профила, добавя Чохаджиев.

Макар от глина и дърво, те са боготворели домовете си. Археолозите откриват голям брой умалени копия на къщичките им. И с изключение на визия за типа им, научават и по нещо за техните вярвания.

" Тия модели демонстрират известни - ние по този начин го назоваваме - култа към домашното огнище, към жилището. С цел опазването. Благополучието ", споделя още археологът.

И другите находки описват за относително богат и благоденстващ живот. Освен за земеделие и скотовъдство, роговите въдици, върхове на харпуни и копия, стотици рога от елени описват за интензивен лов богат дивеч.

" Вероятно сме попаднали на работилница за костени произведения ", прецизира Чохаджиев.

Това не е единственото населено място от халколита по поречието на Камчия, което се е радвало на естествените богатства. Но е от дребното с толкоз мощна крепостна система. След като глиненият вал е опожарен, жителите на селцето незабавно стартират да строят голяма каменна стена, от височината ѝ още стоят 5 метра и добре построен бастион. Справили са се великолепно, без да имат какъвто и да било опит, без даже задоволително работна мощ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР