Кремъл отхвърли твърденията, че руското военно разузнаване може да стои

...
Кремъл отхвърли твърденията, че руското военно разузнаване може да стои
Коментари Харесай

Кремъл отхвърли твърденията, че Русия стои зад хаванския синдром

Кремъл отхвърли изказванията, че съветското военно разузнаване може да стои зад мистериозното заболяване „ хавански синдром “, което е засегнало американски дипломати и шпиони по целия свят, съобщи Ройтерс.

Фокусираната върху Русия проверяваща медия „ Инсайдър “, която е основана в Рига, Латвия, заяви, че членове на звено на съветското военно разузнаване (ГРУ), известно като 29155, са били засечени на мястото, където американски чиновници са  докладвали за здравословни проблеми.

Едногодишното следствие на „ Инсайдър “ в съдействие с „ 60 минути “ и немското издание „ Шпигел “ също така сподели, че старши членове на звено 29155 са получили награди и покачвания за работа, обвързвана с създаването на " несмъртоносни акустични оръжия ".

„ Това въобще не е нова тематика. Дълги години тематиката за така наречен „ хавански синдром “ се преувеличава в пресата и през цялото време се свързва с обвинявания против съветската страна “, сподели в отговор на кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„ Но никой на никое място не е разгласил или изразявал безапелационни доказателства за тези голословни обвинявания “, добави Песков. „ Следователно всичко това не е нищо повече от безпочвени, голословни обвинявания от страна на медиите “, сподели още той.

Разследване на американското разузнаване, чиито констатации бяха оповестени предходната година, откри, че е „ доста малко евентуално “ задграничен съперник да е виновен за болестта, за което чиновници на посолството на Съединени американски щати в кубинската столица Хавана оповестиха за първи път през 2016 година

Симптомите на болестта включват мигрена, гадене, загуба наизуст и световъртеж.

От следствието на „ Инсайдър “ излиза наяве, че първият случай със признаци на хаванския синдром може да се е случил още преди 2016 година Според следствието " две години по-рано е имало офанзиви във Франкфурт, Германия, когато чиновник на американското държавно управление, работещ в консулството там, е изпаднал в безсъзнание под въздействието на нещо сходно на мощен енергиен лъч ", написа Българска телеграфна агенция.

Американският Конгрес одобри по този начин наречения " Закон за Хавана " през 2021 година, с който упълномощи Държавния департамент, Централно разузнавателно управление на САЩ и други държавни организации на Съединени американски щати да дават обезщетения на чиновниците и техните фамилии, наранени от болестта по време на службата си.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР