Кремъл изрази загриженост в четвъртък, че напрежението между Армения и

...
Кремъл изрази загриженост в четвъртък, че напрежението между Армения и
Коментари Харесай

Москва загрижена заради покачващото напрежение между Армения и Азербайджан

Кремъл изрази угриженост в четвъртък, че напрежението сред Армения и Азербайджан поради Нагорни Карабах нараства , а министър-председателят на Армения Никол Пашинян разказа обстановката в блокираната територия като " сериозна " , предава Ройтерс.

През последните седмици Армения неведнъж упрекна Азербайджан, че струпва сили към Карабах, който, причинявайки изострен дефицит на съществени артикули в района ., към момента не е влезнало в действие.

В диалог с кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели: " Разбира се, ние сме загрижени, че напрежението не понижава, а в някои региони даже се усилва ".

Той сподели, че Русия ще поддържа връзка както с Ереван, по този начин и с Баку и ще остане благонадежден поръчител за сигурността в Южен Кавказ. През последните дни.

Нагорни Карабах е интернационално приет като част от Азербайджан, само че е обитаем най-вече с етнически арменци. С поддръжката на Ереван районът завоюва фактическа самостоятелност от Азербайджан след продължителна война при започване на 90-те години .

Азербайджан си върна огромни елементи от територията във и към Карабах във оставяйки района подвластен от един единствен път, свързващ го с Армения - Лачинския кулоар. Този път е затворен от декември 2022 година, причинявайки дефицит на храна, гориво и медикаменти в отделилия се район.

Арменската държавна осведомителна организация " Арменпрес " в четвъртък цитира премиера Никол Пашинян, че филантропичната обстановка в Карабах е отчайваща. Той сподели, че камион с съветска помощ, на който управляващите в Карабах позволиха да влезе в района от Азербайджан във вторник, не е облекчил рецесията.

Арменпрес също цитира Пашинян, че Азербайджан продължава да натрупа войски по фронтовите линии с Карабах и Армения, обвиняване, което Баку неведнъж отхвърля.

На два пъти в четвъртък министерството на защитата на Азербайджан сподели, че неговите сили са били обстрелвани от арменски елементи по общата граница на двете страни. Министерството на защитата на Армения отхвърли да е откривало огън по азербайджански позиции.
 Пашинян неудовлетворен от съветското отдръпване от Южен Кавказ
Пашинян неудовлетворен от съветското отдръпване от Южен Кавказ

Според него, Москва демонстрира предпочитание да се отдръпна от отговорностите си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР