Кремъл финансира редица анонимни сайтове за фалшиви новини, чието съдържание

...
Кремъл финансира редица анонимни сайтове за фалшиви новини, чието съдържание
Коментари Харесай

Божидар Божанов : България е засегната от перфектната буря за ефективна дезинформация


Кремъл финансира редица анонимни уеб сайтове за подправени вести, чието наличие се споделя стотици пъти във Фейсбук, заяви бившият министър на електронното ръководство по време на кръглата маса “Влияние на дезинформация в изискванията на геополитически рецесии ”, проведена от “Демократична България ” и модерирана от народния представител Елисавета Белобрадова.

Божанов посочи, че обществените мрежи нямат чувство за отговорност по тази тематика. Той напомни импортирания от него законопроект за промени в Закона за електронната търговия, който би задължил Фейсбук и Twitter да положат повече старания за идентифициране на групи от тролове по време на предизборни акции.

“Нужно е не просто “Демократична България ” да уточни казуса и да предложи решения, а и останалите партии да го припознаят, тъй като дезинформацията е проблем за националната сигурност ”, предизвести Божанов.

“За три минути дезинформаторите основават 20 безусловно анонимни уеб страницата, пълнят ги с автоматизирано подправено наличие и да стартират разпространяването му в обществените мрежи ”, обясни депутатът.

Той уточни още два типа уеб страници, които популяризират агитация - такива, които се изживяват като одобрени медии през годините, както и такива, чието наличие е платено от Кремъл.

В началото наа полемиката онлайн изказване направи и проверяващият публицист Христо Грозев, разгласен за федерално търсене от Русия. Грозев още веднъж съобщи, че през 2016-а година съветското военно разузнаване разузнаване и две паравоенни групировки са възнамерявали завладяване на властта в България по черногорски сюжет. Планът обаче се е провалил поради предпазен арест на част от паравоенните, чиито организации не престават да работят у нас.

“Русия демонстрира експанзия с гърмежи на оръжейни хранилища и отравяния най-малко от 2011-а година насам. Тя е опасност за националната ни сигурност и военната ѝ експанзия наоколо постанова по-усилени превантивни дейности от страна на страната ”, съобщи още Грозев.

Обръщение направи и украинската българка от Болград Тетяна Станиева, съгласно която най-голямата дезинформация в България идва от Народното събрание и по-конкретно от водача на “Възраждане ” Костадин Костадинов. “800 украински българи написахме писмо до Народното събрание и президентството, с цел да помолим за поддръжка и да се знае, че Украйна не репресира украинските българи. Никой няма право да приказва от наше име ”, акцентира Станиева.

Тя предизвести, че българите, които през днешния ден са неутрални по отношение на Украйна, на следващия ден могат да се окажат и неутрални към България. “Нас ни боли за България и не ни е все едно за нея. Молим и България да не бъде неутрална към нас ”, приключи Станиева.

Тодор Галев от “Център за проучване на демокрацията ” съобщи, че България има нежеланата роля на страна, в която Русия е приложила съвсем всички детайли на хибридни офанзиви. “Липсват единствено зелените човечета ”, пошегува се анализаторът.

Той подсети, че Кремъл поддържа български политически партии, които откриват предизборните си акции в Москва, както и че у нас оперират мрежи от съветски секрети служби, русофилски общности, културни центрове и учебни заведения. Според Галев това е единствено част от структурните аргументи за проникването на дезинформация в България.

“Не можеш да завладееш институциите, без си превзел медиите - руснаците знаят това. У нас има прекалено много институционални дефицити, променчивост при вземането на решение и страхливо използване на ограничаващите ограничения на Европейски Съюз от страна на Съвет за електронни медии ”, добави откривателят.

Украинският влогър и деятел Генадий Воробьов се включи онлайн от Одеса и предизвести, че войната не е единствено физическа, а се води също на осведомителния и културния фронт. Той напоми, че значима роля в спора играят осведомителните сили на Украйна и съобщи, че всяка една страна би трябвало да поддържа такива сили.

Според Никола Тулечки от Data For Good и Factcheck.bg съветската агитация в обществените мрежи постоянно бива пришивана към религиозни и български национални знаци. По отношение на дезинформацията на Костадин Костадинов Тулечки обясни: “Facebook има политика политици да не се пипат. ” В заключителната част на полемиката се включиха университетските преподаватели доцент Милена Якимова и професор Димитър Вацов. Те потвърдиха, че с ескалацията на войната в Украйна през 2022-а година е последвал страховит взрив на съветска агитация в България, която пораства последователно и годишно още от 2013-а насам.

Според доцент Якимова у нас от дълго време тече медийната подготовка за войната паралелно с кремълската опорка, че България ще бъде въвлечена в нея. “В България целеустремено се популяризира съветската агитация, че сме втора употреба европейци. Опитайте да отнемете от някоя стара жена с порядъчен приход убеждението, че ние сме най-бедни - надали ще съумеете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР