Кредиторите на стоманодобивната група Celsa са готови да поемат контрола

...
Кредиторите на стоманодобивната група Celsa са готови да поемат контрола
Коментари Харесай

Европейки гигант в стоманодобивната индустрия със 70 000 работници вече е в ръцете на кредиторите си

Кредиторите на стоманодобивната група Celsa са подготвени да поемат контрола над най-голямата частна индустриална група в Испания, откакто локален съд в Барселона утвърди техния проект за преструктуриране на стойност няколко милиарда евро, съобщава .

Преструктурирането на Celsa е първият огромен тест на новия испански закон за несъстоятелността, който разрешава на длъжниците да употребяват механизмите преди несъстоятелността и да се възползват от правосъдна отбрана.

Съгласно проекта кредиторите ще имат 100% от капитала на Celsa, като преобразуват в личен капитал нейния конвертируем дълг от 1,352 милиарда евро и част от огромния й заем, до момента в който падежите на останалия дълг ще бъдат удължени с пет години.

Кредиторите, в това число Deutsche Bank, Attestor, Anchorage, GoldenTree и SVP, не са съумели да се спогодят със притежателите на семейство Рубиралта как да преструктурират дълг от към 3 милиарда евро, стана ясно от правосъдно съвещание в Барселона през юли.

Решението, оповестено в понеделник, в което се споделя, че е дефинитивно и не може да бъде обжалвано, признава пълномощията на кредиторите да приложат това, което съдът назова " единствената жизнеспособна опция в средносрочен проект за цялата Celsa Group ".

Говорител на Celsa отхвърли коментар.

В документа от 156 страници арбитър Алваро Лобато написа, че кредиторите би трябвало " прецизно да съблюдават уговорките си, запазвайки и увеличавайки цената на компанията... запазвайки работни места, (...) без да трансформират стратегическите центрове за взимане на решения, които са толкоз значими за стопанската система като цяло ".

Групата кредитори съобщи в изказване, че " остава ангажирана с поддържането на интервенциите на компанията в Испания ", добавяйки, че ще назначи нов ръб на шефовете, който ще помогне да се усили оптимално цената на Celsa и " да я превърнем в европейски водач в бранша, за опазване на работни места и за обезпечаване на положително финансово ръководство ".

Лобато сподели, че е одобрил проекта, защото дава отговор на " всички законови условия, като се има поради, че размерът на дълга е доста по-висок от цената на компанията и че с предлагането на кредиторите жизнеспособността на Celsa Group е обезпечена. "

Семейство Рубиралта и кредиторите се сблъскаха по отношение на оценката на Celsa като част от дълготраен спор за преструктуриране на дълга.

Акционерите, съветвани от капиталовата компания Lazard и AZ Capital, дефинират цената на 5,8-6,7 милиарда евро, до момента в който назначената от съда консултантска компания Lexaudit я дефинират на 2,4-2,8 милиарда евро, което значи, че капиталът може да коства нула.

Планът, утвърден от съда, не изисква обществен капитал от испанския държавен фонд SEPI, с следващи спестявания за испанската страна и данъкоплатците, се прибавя в изказването на кредиторите. 

Celsa Group е водещ европейски производител на кръгла и нискоемисионна стомана и е най-голямата кръгова верига за доставки в Европа. Компанията рециклира скрап от черни метали, с цел да създава стомана в електродъгови пещи, употребявайки най-устойчивата и енергийно ефикасна технология.

Семейната компания се състои от 6 бизнес групи. Разполага със 120 работни обекта, 7 стоманодобивни завода, 12 валцови завода и 45 завода за преработване, както и компании за превръщане и дистрибуция, които генерират директна, непряка и индуцирана претовареност за повече от 70 000 експерти. Присъства в Испания, Франция, Обединеното кралство, Дания, Финландия, Норвегия, Полша, Швеция и Ирландия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР