Крайцерът Москва потъна месец и половина след началото на войната

...
Крайцерът Москва потъна месец и половина след началото на войната
Коментари Харесай

Мисля, че те са някъде там, живи са: Каква е съдбата на руските моряци от крайцера Москва

К райцерът " Москва " потъна месец и половина след началото на войната против Украйна. Майки на млади съветски моряци към момента не имат вяра на формалната версия за гибелта на синовете им. " Мисля, че те са някъде там, живи са. " Това посочва Алексей Ворошинов, представен от . 

В края на 2023 година Следственият комитет на Русия е прекратил следствието за крайцера " Москва ", който потъна през април 2022. В обществената мрежа " ВКонтакте " Дмитрий Шкребец, татко на един от починалите моряци, написа, че следствието е спряно, защото обвинените или обвинените по делото били отвън Русия. За да продължи то, трябвало всички виновни и директни реализатори да са " в ръцете " на съветския Следствен комитет, което зависело от това по кое време ще приключат военните дейности в Украйна, се схваща още от неговия пост.

В същото време в Русия остават " виновници от друга категория " - лица, които със своите " дейности ", " безучастие " или " непросветеност " са основали изискванията за потъването на " Москва ". " Те позволиха загубата на флагманския транспортен съд и на нашите моряци ", показва Шкребец.

Русия удари украински оръжеен цех, произвеждащ ракети " Нептун "

Според правозащитника Сергей Кривенко, началник на публичното придвижване " Гражданин. Армия. Право ", военната прокуратура и Следственият комитет на Русия работят по този метод, " когато не могат да кажат истината ". Активистът добавя, че съветското законодателство към момента задължава страната да организира пълномащабно следствие на всеки случай, довел до гибелта на военнослужещи. " Ако това се е случило вследствие на някакви дейности или немарливост, тогава е належащо да се посочат съответни виновници. Тоест законът задължава проверяващия орган да откри отговорните, само че политическите условия не дават тази опция ", споделя Кривенко.

Дмитрий Шкребец няма да апелира решението за прекъсване на делото. " Трябваше да бъдем известени, че делото е спряно, да бъдем осведомени с постигнатите дотук резултати и да ни бъде обяснено по какъв начин ще се развие делото по-нататък. Но това не беше направено. Затова ще насочва публично питане и се надявам да получа отговор от следователя ", сподели той за Дъждовни води.

Флагманът на съветския Черноморски флот - крайцерът " Москва " - потъна на 14 април 2022 година. Все още не е известно какъв брой души са били на борда и какъв брой от тях са починали. Според съветски медии жертвите са към 40, а други 100 са били ранени. Независимото съветско издание " Агенция " твърди, че на борда на " Москва " е имало към 300 наборни бойци. Месец по-рано съветският президент Владимир Путин беше заречен, че наборните бойци и резервистите няма да вземат участие във " военната интервенция " в Украйна.

Caesar Kunikov (large landing ship) demonstrated a negative ascent and attachment to the cruiser Moscow
— Aleksey Krupnyk (@WhiteRaSC)
Дмитрий Шкребец е подписал документ, с който удостоверява, че синът му Егор, който е бил на наложителна работа на крайцера " Москва ", е умрял. Младежът е роден през 2002 в град Армянск в Крим. Семействата на доста други моряци обаче отхвърлят да подпишат въпросния документ.

Въпреки че Министерството на защитата публично удостовери гибелта на матросите, майката на младия моряк Никита Ефременко - Татяна Ефременко - продължава да го търси. " Случайно научих от непознати, че нашите момчета са в Турция. Но просто не знам към кого да се обърна. Осъзнавам, че няма никакъв смисъл да вървя в турското посолство, както и в нашето ", споделя тя.

Още десетина фамилии са отказали да подпишат документите, с които управляващите ги уведомяват за гибелта на техните деца. " Не са открити никакви тела или елементи от тела ", напомня Ефременко.

Why is the U.S. Navy Running Out of Tomahawk Cruise Missiles? Trebles all round in Bejiing and Moscow tonight....
— Anathemata (@Faenerator)
И Юлия Цивова е измежду тези, които не имат вяра на формалната версия за гибелта на сина ѝ - 19-годишния Андрей Цивов от Крим. " Мисля, че те са някъде там, живи са. Не имам вяра в това, което ни споделят, че се е случило с крайцера и че не могат да намерят никого ", споделя тя пред Дъждовни води.

Двете майки ще продължат да търсят синовете си. Татяна Ефременко даже е пътувала от Ленинградска област до Ростов на Дон, с цел да си направи ДНК тест при положение, че останките на Никита бъдат открити.

Властите дават обещание на родителите, които подпишат документите, отплата от съвсем 7,5 милиона рубли, както и месечни заплащания от над 20 000 рубли (около 200 евро), както излиза наяве от документ, с който Дъждовни води разполага.

Потъването на " Москва " е знаково събитие във войната

Крайцерът " Москва " беше потънал месец и половина откакто Русия стартира пълномащабна война против Украйна. Според украинските военни той е бил ударен от две ракети " Нептун ", само че съветското министерство на защитата упорства, че случаят се дължи на избухнал пожар на борда на кораба и провокирана от него експлозия на арсенал на борда. През ноември 2022 годна Следственият комитет образува наказателно дело по отношение на потъването на " Москва " по член 346 от съветския Наказателен кодекс (за съзнателно заличаване или разваляне на военно имущество), което в този момент е спряно.

Потъването на флагмана на съветския Черноморски флот се трансформира в един от значимите моменти във войната. Украйна даже издаде серия от пощенски марки, отдадени на потапянето на " Москва ". В същото време се появиха подозрения по отношение на действителната мощност на съветския флот, които нарастват с всеки нов сходен случай. Според военноморските сили на Украйна, дотук най-малко 20 съветски кораба или катери, както и една подводница са били или унищожени, или развалени съществено. На 14 февруари 2024 украински безпилотни самолети потопиха огромния съветски десантен транспортен съд " Цезар Куников ".

По данни на английското военно министерство единствено през последните 4 месеца на 2023 година 20% от съветския Черноморски флот е бил погубен.

* Видеото е архивно:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР