Крайнодясната, антиислямска Партия на свободата (PVV) с лидер Герт Вилдерс

...
Крайнодясната, антиислямска Партия на свободата (PVV) с лидер Герт Вилдерс
Коментари Харесай

Крайната десница печели изборите в Нидерландия

Крайнодясната, антиислямска Партия на свободата (PVV) с водач Герт Вилдерс печели най-вече места на изборите в Холандия, демонстрират данните от екзитпол на организация IPSOS.

Тя ще разполага с 35 от общо 150 места в Народното събрание, съгласно данните от екзитпола, и има постоянна преднина пред втората групировка.

По информация на Агенция Франс Прес резултатът от вота е политическо земетресение, което ще се почувства надалеч оттатък границите на страната.

В предизборните си изяви Герт Вилдерс се закани да постави завършек на имиграцията. Той демонстративно отхвърли да участва в Народното събрание при представянето на украинския президент Зеленски, поддържа Минските съглашения с Русия, приказва за излизането на Нидерландия от Европейски Съюз, настояваше да се закриват джамии в страната. 

На второ място е обединяването на социалдемократи и зелени, предвождано от Франс Тимерманс с 26 места. Партията на дългогодишния министър председател Марк Рюте VVD се срутва до третото място с 23 места в Народното събрание.

Нововъзникналата партия Нов обществен контракт с водач Питер Омтзихт е четвърта с 20 места.

Досега страната се управляваше от коалиция, в която влизаха VVD, CDA, D66, CU, която разполагаше с 78 места в Народното събрание. Сега тази коалиция би имала единствено 41 места.

Въпреки изборната си победа, не е ясно дали Герт Вилдерс ще успее да образува коалиция. Наблюдатели считат, че той ще се опита да притегли селските партии и Тиери Боде от FvD, само че на този стадий това няма да е задоволително, написа Сега.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР