Крайнодесният министър на финансите на Финландия Рика Пура се извини

...
Крайнодесният министър на финансите на Финландия Рика Пура се извини
Коментари Харесай

Крайнодесен финландски министър се извини за "глупави" расистки коментари

Крайнодесният министър на финансите на Финландия Рика Пура се извини за поредност от расистки мнения, оповестени преди 15 години, които в този момент излязоха нескрито, съобщи Би Би Си.

Описвайки изявленията като " глупави ", тя сподели, че съжалява за вредата и негодуванието, което са предизвикали.

Партия " Финландците " на Пура си обезпечи високопоставени постове в кабинета в на консервативния министър председател.

Президентът Саули Ниинисто, който присъстваше на срещата на върха на НАТО в Литва, разяснява, че би било рационално новото държавно управление да " заеме ясна позиция на нулева приемливост към расизма ".

Орпо даде ясно да се разбере в обществените медии, че има " нулева приемливост към расизма " и всеки от министрите в държавното управление се ангажира да работи против расизма вкъщи и в чужбина.

" Не съм съвършен човек, правила съм неточности ", съобщи Пура в " Туитър ". Тя също по този начин подписа изказване на държавното управление дружно с Орпо и двамата други водачи на съдружните партии, като увери финландците, че целият кабинет е зает с равенството и недискриминацията.

Нейната антиимиграционна, евроскептична партия " Финландците " завоюва второ място на през април, най-хубавият им резултат до момента, завършвайки след Националната съдружна партия на Орпо. Освен че заема поста министър на финансите, тя е и вицепремиер на Финландия.

Но поредност от расистки мнения, направени в блога на партиен сътрудник през 2008 година, провокираха несъгласия. Те са написани под потребителското име " riikka " и бяха разкрити от финландски медии.

В един от тях от 25 септември 2008 година тя се оплаква от младежи от имигрантски генезис във трен: " Ако ми дадат револвер, ще има трупове във влака. "

Тя също по този начин загатва " турски маймуни " и по-късно насочва засегнатост на расова основа за чернокожи улични търговци, продаващи " подправени " Вюитон " -и ", до момента в който е на конференция в Испания: " Поздрави от Барселона, тук няма " обезпокоителен имиграционен проблем ".

Първоначално тя не удостовери, че мненията са нейни, само че уточни, че са са били написани години преди да влезе в политиката. Признавайки, че е писала и казвала " глупави или неуместни " неща, тя бе безапелационна, че " на тази позиция, стадий от живота и възраст не бих написала нищо сходно ".

До вторник следобяд тя призна, че мненията са нейни, само че даде да се разбере, че са отпреди 15 години: " Не одобрявам никакъв тип принуждение, расизъм или дискриминация ".

Тя стана водач на партия " Финландците ", като усили поддръжката им до 20.1% от електората, откакто предшественикът ѝ Юси Хала-ахо се отдръпна.

Случаят не е единственият скандал към неотдавна формираното държавно управление на Финландия.

В края на юни съпартиецът на Пура Вилхелм Юнила беше заставен да подаде оставка като министър на стопанската система поради изказвания, свързани с нацизма.

 Финландският министър на стопанската система подаде оставка поради препратки към нацизма Финландският министър на стопанската система подаде оставка поради препратки към нацизма

Миналата седмица министърът на вътрешните работи Мари Рантанен - която е в същата партия като Пура - даде да се разбере, че не поддържа теориите на конспирацията, след известия в медиите, че тя счита, че финландците са сменени от други раси.

Водената от Орпо коалиция се състои от четири партии. Те дадоха обещание на финландците, че ще понижат държавния дълг и ще затегнат имиграционните правила за поданството и разрешенията за престояване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР