Крайно време е спортът в България да спре да се

...
Крайно време е спортът в България да спре да се
Коментари Харесай

Министър Василев: Крайно време е спортът у нас да спре да се финансира по симпатии

„ Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по благосклонности, а да стартира да се финансира по правила. “

Това сподели финансовият министър Асен Василев , който дружно със спортния министър Димитър Илиев , показа новата Национална стратегия за споделено финансиране на капиталови спортни планове, утвърдена от Министерския съвет на 18 октомври. В срещата във финансовото министерство се включиха и представители на обединените спортни клубове „ ЦСКА-1948 “, „ Левски “, „ Славия “, „ Академик-София “, „ Стара Загора “, огромните футболни клубове „ ЦСКА “, „ ЦСКА-1948 “, „ Левски “, баскетболните клубове БУБА, „ Балкан-Ботевград “, волейболен клуб „ Хебър-Пазарджик “ и други Присъстваха и футболистите Димитър Бербатов , Михаил Александров и Валентин Михов .

„ Правилата по програмата са направени по този начин, че за всеки лев, който клубовете сами си обезпечат и решат да го влагат в спортна инфраструктура, страната ще си поеме ролята и ще влага още един лев, дружно с тях “ , изясни Василев.

Според него това ще помогне за финансирането на спортните уреди по три метода :

  • Първо – клубовете, които имат повече почитатели, повече спонсори, повече телевизионни права и играят по-добре, ще получат и повече финансиране, като това няма да зависи от политическото решение на министъра на спорта, на министъра на финансите или на премиера.
  • Второ – когато половината пари са на клуба, че ще бъдат изхарчени рационално, като няма да се стартира с план за 5 млн. лева и след това той ще стане 50 млн. лева
  • Трето – ще се отстранен опитите да се въздейства на клубовете политически през формата и метода на финансиране.

Министърът пое ангажимент парите , които клубовете заявят, да бъдат обезпечени и от страната, като това се отнася за всички спортове и разпоредбите за всички са идентични.

„ Така няма да има приоритизиране на спортове. Програмата подсигурява равни условия за всички и феърплей. Ресурсът в спорта би трябвало да се дефинира от почитателите, а не от страната – това е задачата на тази стратегия “ , съобщи министър Василев.

Чрез програмата ще могат да се реновират спортни обекти , държавна и общинска благосъстоятелност , както и да се изградят нови обекти . За тази година общият обезпечен обществен финансов запас по нея е 10 млн. лева , като има опция за спомагателни 50 млн. лева По програмата клубовете могат да подават оферти до 30 ноември , които в границите на 2-3 седмици ще бъдат оценени и средствата ще бъдат обезпечени до края на годината, като общините може да аплайват също.

„ Догодина може да тръгнем с бюджет от 50-100 млн. лева, а в случай че има интерес ще намерим задоволително средства “. Министърът уточни още, че общините също могат да обезпечат финансиране. „ През 2021 година отпуснахме 500 млн. лв. за общински планове, а следващата година в бюджета сме заложили 1 милиарда лева за общински планове. Така, в случай че общината реши, че й би трябвало стадион, тя може да кандидатства – това е преценка на локалната общественост, а не на държавното управление, като от страната поемаме ангажимент за осигурим 50% от съфинансирането, предоставени през Министерството на младежта и спорта “ , изясни министърът на финансите.

„ Стремим се да има справедливи измерители и методика за оценка, която да дава ясни цифри кой и по какъв начин би трябвало да получи финансиране. То няма да е ориентирано единствено към клубовете, а и към общините и спортните федерации, към всеки, който употребява държавни или общински терени и парцели. Това е добър механизъм за финансиране. Всеки, който желае да построи нещо, би трябвало да даде своето, с цел да реализира това, което желае “, добави спортният министър Димитър Илиев .

Представителите на спортните клубове споделиха настоящите проблеми пред спорта в България – проблеми със собствеността на стадионите и залите, за неналичието на фрагменти, за заплащането в спорта, както и доста други насъбрани провокации от години, които до момента не са намирали решение. Двамата министри поеха ангажимент обществените финанси за спорта да са разпределят отсега нататък с оптималната неприкритост и да се приоритизират съгласно потребностите на типовете спорт, а не по политическа преценка . По време на срещата министър Илиев заяви, че бюджетът на програмата за развиване на спортните клубове за следващата година ще бъде повишен, тъй като точно там се раждат положителните спортисти.

В отговор на журналистически въпроси министър Василев разяснява, че локалните клубове могат да употребяват общината , към която са, тя да кандидатства, тъй че половината средства да дойдат от финансите на общината, а другата половина – от страната, като клубът ще бъде бенефициент и той ще управлява инвестицията. По думите на финансовия министър, това се прави, с цел да не се следи порочната процедура от последните години – села, в които няма хора, само че имат нови игрища.

„ През последните 30 година спортът в България е изоставен, ние вършим по този начин, че страната да даде половината средства за финансиране, а другата половина да откри клубът “ , безапелационен беше министър Василев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР