Крайни изказвания от типа, че няма алтернатива на отношенията ни

...
Крайни изказвания от типа, че няма алтернатива на отношенията ни
Коментари Харесай

Васко Начев: Москва не иска да ни доставя газ, подвеждат ни с ниската цена

Крайни изявления от вида, че няма опция на връзките ни с „ Газпром “, каквито чухме от служебното държавно управление, освен, че са несериозни, само че звучат неуместно.

В предизборната обстановка се спекулира недобросъвестно с положителното отношение на част от българския народ към Русия като му се подмята концепцията, че можем да възстановим връзките си с „ Газпром “ и да получаваме на ниска цена природен газ.

Цифрите, които загатнаха от Кризисния щаб, демонстрират, че тези хора или не могат да считат, или не знаят какво да считат. Цената на съветския газ би била към днешна дата 201 евро за МВтч, т.е. отново е 200, само че в евро, а не левове.

Това съобщи в изявление за БГНЕС енергийният специалист Васко Начев.

С него разясняваме дали България би трябвало да възвърне взаимоотношенията си с „ Газпром “ и дали съветският газ в действителност е толкоз на ниска цена и безалтернативен в актуалната обстановка, както обявиха представителите на Кризисния щаб, образуван от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Според Начев изказванията от вида, че нашите връзки с „ Газпром “ нямат опция са безотговорни.
„ Такива крайни изказвания в обстановка, като днешната, в която се намира цяла Европа, с изключение на, че са несериозни, звучат неуместно “, акцентира той. Ситуацията на пазара е толкоз динамична, че никой сега не може да каже този вид е по-добър от другия.
„ По тази причина от известно време западните страни и компании гледат да обезпечат сигурност на доставките. Това е фокусът на внимание сега. А ние, които сме над тези неща, се опитваме да си играем с огъня. Почти не остана човек в България, който да не схваща от газ “, означи Васко Начев.
Според него въпросът за цената би трябвало да звучи по следния метод: на каква цена по отношение на кое?
„ Спрямо кое да съпоставяме коя е добра цената. Спрямо предишния месец, по отношение на предходната година, по отношение на 2020 година, когато цената беше под 10 евро на МВтч “, сподели той и добави: „ Ако би трябвало да играем ролята на щраус и да си заровим главата в пясъка, няма никакъв проблем да отнесем към 2020 година и да кажем цената е непостижима. От 10 на 290 евро, каквато е цената на нидерландската борса, това е нарастване от 29 пъти. Това в действителност звучи стряскащо “.
Ситуация обаче е по-различна и тя съзнателно е водена в тази посока, счита специалистът. Той обърна внимание на обстоятелството: сега като цяло няма дефицит на газ в Европа.
„ Нито една страна не е споделила, че не ѝ доближава природен газ, с цел да покрие дневното ползване. В същото време остатъците, които би трябвало да влизат в газохранилищата, са сведени до най-малко. Т.е. да не може да има оптималната сигурност за баланс през зимния интервал и тогава ще видите държанието на „ Газпром “. Сега е подготовката и единствено хора, които не познават пазара и не познават материята, не знаят процесите в този отрасъл, считат, че това надали не е привилегия и за тях цената е водеща. Те с лека ръка считат, че може да се отхвърли едно или друго предложение. Сега сме август, забавното ще стане от ноември натам. От ноември до февруари не ми се мисли, не желая да всявам никаква суматоха, просто споделям по какъв начин биха изглеждали действително нещата “, предизвести Васко Начев.

Той изрази песимизъм по отношение на озвучените числа за цената на природния газ, който бихме могли вероятно да получим от Русия. Според данните на Кризисния щаб точно цената на „ Газпром “ сега наподобява най-привлекателно.
„ Има два разновидността: тези хора или не могат да считат или не знаят какво да считат. Защото ценови равнища от 200 или 250 лв. за МВтч за съветски газ биха могли да бъдат действителни, само че в един по-ранен интервал – преди към година. Към днешна дата цената на съветския газ би била тъкмо 201 евро за МВтч. Нито по-малко, нито повече. Пак е двеста, само че валутата е евро, а не левове “, съобщи Начев.
Според него с сходни изявления се подвежда бизнесът. Същото се реализира и с изказванията, че в Сърбия и Унгария цените били по-ниски.
„ Нищо сходно. Това е след регулацията. Същото като у нас с електрическата енергия. Таванът за бизнеса е 250 лв., над него всичко се покрива. Но това не е действителната цена на електрическата енергия. Тя се движи сред 800 и 1000 лв.. Реалната цена е толкоз, а обезщетенията са до равнище 250 лв.. Това нещо и в Сърбия, и в Унгария към този момент е направено. На борсата цената на газа в Унгария е 206 евро за МВтч. Тези приказки подвеждат бизнеса и той се надява, че и за нас може да има сходно нещо. Той става по-ленив, не търси вид по какъв начин да понижи потреблението, а по какъв начин да бъде обезщетен. Това е и главният рев на всички, които следим през последните дни “, съобщи Васко Начев.

Той е уверен, че с изказванията за вероятното започване на диалози с „ Газпром “ се цели да бъде заслепен проруският електорат у нас.
„ В предизборната обстановка всичко е допустимо. Една немалка част от българите са настроени позитивно към Русия. Зя тях „ Газпром “ е Русия и в този ред на мисли: „ Газпром “ или нищо друго. За тях това е най-хубавото без да си дават сметка, каква е моментната обстановка, кое е реалистично, какви са плюсовете или минусите “, предизвести специалистът.
Но, в случай че действително би трябвало да погледнем нещата, тогава България няма потребен ход и можем да загубим при един възможен арбитраж, макар че „ Булгаргаз “ прави всичко належащо от деня, в който му бе спряно подаването на „ синьо гориво “ на 27 април.
„ Всеки божи ден „ Булгаргаз “ почтително си извършва задачата от тяхна страна и пуска поръчки към „ Газпром износ “ надлежно за деня какви количества би трябвало да получим. До този миг няма никаква реакция. Дори от „ Булгаргаз “ са поискали да се конкретизира дали има късмет да получим газ, с цел да знаем какво да вършим. Поискали сме писмен отговор, само че не е мъчно да се досетим, че към момента се чака отговор на това питане “, сподели специалистът.

Според него е доверчивост да се счита, че „ Газпром “ единствено чака нашите договарящи да дойдат и незабавно ни пуска „ синьото гориво “: „ Такъв вид даже не съществува в сънищата, камо ли в действителността “
„ Нямаме никакъв потребен ход и 99% съм уверен, че до края на годината няма по какъв начин да получим съветски газ, тъй като руснаците просто не желаят. Ако желаеха, те от дълго време да са ни го пуснали “, акцентира Васко Начев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР