Крайградски пътнически влак ще свързва двете крайни точки на Истанбул

...
Крайградски пътнически влак ще свързва двете крайни точки на Истанбул
Коментари Харесай

Крайградски пътнически влак ще свързва Истанбул на европейския и азиатския бряг

Крайградски пътнически трен ще свързва двете крайни точки на Истанбул - Халкалъ на европейския бряг и Гебзе на азиатския бряг на мегаполиса.

Официалното разкриване на влаковата линия се планува да се състои през днешния ден от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предимството на новата влакова линия е, че ще се свързва с правата на метрото Мармарай, което минава под Босфора и свързва азиатския и европейския бряг на Истанбул.

Така дистанцията от крайната европейска точка до крайната азиатска точка, което е 76,6 км. по релси ще се изминава за към 105 минути. Влакът ще има 43 спирки. Предвижда се да транспортира по към 1,5 милиона пасажери на ден в двете направления.

Крайната спирка на европейския бряг е Халкалъ. Това е гарата, откъдето потегля и идва интернационалният бърз трен през Капъкуле за България и Европа. Освен това крайградският трен ще прави връзка и с началната гара на високоскоростния трен Истанбул-Анкара.

До 2013 година по тази линия се движеше крайградски трен, само че единствено на азиатския континент, сред Гебзе и Хайдарпаша. Той обаче бе анулиран, релсите бяха изкъртени, гарите бяха затворени.

Но преди към две години бе решено линията да бъде възобновена, с цел да свърже азиатския бряг с европейския. Строителството бе приключено за към 70 месеца. Тестването на линията продължи към месец с празни композиции.

Президентът Ердоган откри публично влаковата линия. Той уточни, че оборудването ще облекчи в забележителна степен трафика на Истанбул.

Населението на над 10 региона на 16-милионния Истанбул ще пътува удобно и бързо по новата линия, тъй като ние мислим и работим за благоденствието на хората, сподели Ердоган, като даде обещание нови планове за жителите на Истанбул.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР