Краят на септември е, онзи преход между лятото и зимата,

...
Краят на септември е, онзи преход между лятото и зимата,
Коментари Харесай

Wake Me Up When September Ends - историята зад песента на Green Day

Краят на септември е, оня преход сред лятото и зимата, който стъпва на есенната потиснатост и постоянно е причина в главите ни да се връщат обичани остарели части, на чиѝто текст даже и да не сме обръщали внимание,  ни карат да ги слагаме в категорията „ тъжни и красиви ”.

Такава е и Wake Me Up When September Ends на американската група Green Day, издадена на 13 юни 2005 като четвърти сингъл от седмия им студиен албум  (2004).
 Reuters: Уморените българи се опасяват от нови политически земетресения 29 септ 2022 | Българите ще гласуват на четвърти избори за по-малко от две години и са изправени пред ограничения и растяща...
Каква е историята на песента?  Написана от фронтмена Били Джо Армстронг във връзка със гибелта на татко му, който си отива от рак през септември 1982 година, когато Били е на 10 години. В изявление през 2005 година Армстронг споделя, че това е най-автобиографичната ария, която е писал, и я възприема като форма на терапия, само че е и доста сложна за извършване.

 
               

Армстронг си спомня по какъв начин мощно смутен от погребението, прибирайки се на тичешком насълзен, се заключва в стаята си. Когато разтревожената му майка чука на вратата той
Всичко за Вашата сватба
се провиква от вътре „ Събуди ме, когато свърши септември “- отсам и заглавието.

Репликата в песента „ седем години минаха толкоз бързо “ е отпратка към това по какъв начин групата Sweet Children на Били Джо Армстронг и Майк Дирнт (както е първичното име на пънк рок групата   Green Day ) е основана седем години след гибелта на бащата на Армстронг.

Видеото е режисирано от Самюел Байер, който режисира видеоклипа на Nirvana -  Джейми Бел и Еван Рейчъл Ууд вземат участие в клипа, чиято история няма общо с бащата на Армстронг. В изявление за MTV Байер споделя, че това видео е " несъмнено най-великото нещо, което съм правил ”. Централната тематика на песента, тази за загубата, е предадена в клипа чрез историята на млада двойка момче и момиче, разграничени от войната в Ирак.

Песента става шлагер сингъл, достигайки до шеста позиция в. Влиза и в челната десетка на синглите във Англия, Белгия, Нова Зеландия и оглавява класациите в Чехия. В Съединени американски щати песента добива символно значение след урагана Катрина, откакто е отдаден на жертвите от естественото злополучие, а също по този начин се
Всичко за Вашата сватба
счита за посвещение и на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 година Песента става четвъртият сингъл от албума, който получава платинен статут от Американската асоциация на звукозаписните продуценти.

 
               

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg