Краят на ноември. Надзиратели от Бургаския затвор протестират за по-високи

...
Краят на ноември. Надзиратели от Бургаския затвор протестират за по-високи
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Тайни зад решетките

Краят на ноември. Надзиратели от Бургаския затвор стачкуват за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Не от през днешния ден зад стените на Бургаския затвор тече високо напрежение и по всичко проличава, че той се е трансформирал в доходоносно дружество.

«Оня долу е гневен. Иска да подава към прокуратурата и, в случай че се стигне до такава степен, считам, че и ти ще изгориш, и всичките ще изгорят”.

Това е скришен запис от 2013 година на диалог сред пандизчия, който твърди, че е платил 12 000 лв., с цел да бъдат освободени предварително той и още двама лишени от независимост и надзорник, взел парите за услугата с ангажимента да ги раздели с управлението. Но освобождението се забавило. Един от пандизчиите стартира да си търси парите.

Надзирателят е отхвърлен поради този случай. До присъда не се стига. Пламва обаче колата му. Уволнени от управлението няма, а незаконните високоплатени услуги в пандиза не престават.

2017 година. Настоящи и някогашни пандизчии разкриха дълго защитавани секрети.

Иван Радев , с прякор Монката, излежава 6-годишна присъда за похищение на наркодилър в Бургаския затвор. Професионалист в производството на метаамфетамин в Сливен. Обяснява, че 3 години го разпространявал зад решетките.

" Крайните трафиканти, които вкарват дрога, са на най-високо равнище. Без тяхно разрешение нищо не може да бъде вкарано. На равнище началник”, споделя той.

Радев твърди, че в предишното имал защита от настоящия заместник-директор на пандиза Методий Владимиров, който тогава бил действен работник… и даже му се отчитал.

„ Били са към 20% от това, което аз съм изкарвал. Аз съм печелил 1500 лева седмично”, описа пандизчията.

Още един прочут дълготраен жител на Бургаския затвор Симеон Стоянчов – Малката Рижа към този момент е на независимост. И той споделя, че наркотрафикът се разрешавал от ръководителите.

„ Привиква индивида, който би трябвало да вземе опиата, сякаш за следствени дейности и оня си го качва, и към този момент си го разпръсква по веригата”, добави Малката Рижа.

Един грам метаамфетамин е към 200 лева в пандиза, прецизира Иван Радев.

И шефът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров признава, че дрога там има.

Каналите са доста, в това число и непосредствено през стената на пандиза, изяснява той.
Бранимир Мангъров
- Шефче, добър ден! Георги съм, бе…Може ли на следващия ден за две три-минутки да дойда, че малко проблеми има?
- Нямам визия какви задължения имам на следващия ден.

Разговор сред някогашен пандизчия и един от ръководителите на Бургаския затвор. От едната страна на слушалката е Жоро Парсата – с няколко присъди зад тила си, неотдавна на независимост. От другата – Методий Владимиров, заместник-директорът на пандиза.

Георги твърди, че също разпространявал дрога с поддръжката на Владимиров.

„ В един миг се разбрахме аз да си работя, месечни пари да се отделят. Той ми урежда кордона, такса " успокоение ", да не бъда притесняван. Майка ми беше дамата за тези неща, тя ги носеше”, споделя Георги.

Руска, 74-годишната майка на Георги, взимала метаамфетамин от дилъри в Сливен и го пренасяла до пандиза.

Тя е била задържана, само че в различен затвор – Пловдивския. Полицаите намират в нея над 1 грам пико. Трафикът към Бургаския затвор обаче вървял безпроблемно.

„ Лично той ми ги е давал, долу в стаята му. И ме ескортира до една врата, вика – " Колега, връщам го ". Аз съм зареден, никой не ме притеснява… Почнахме да вършим лев”, добави Георги.

За дейностите на Парсата удостовери и някогашен надзорник.

„ На първия етаж има книги, в които се написа кой къде отива. Аз си проверявам книгата и знам, че този човек е ходил при оперативните, Владимиров… И оня му давал опиати. Те си вършеха техните далавери. Извинявайте, другият действен през два месеца си сменяше колите и то коли от Мерцедеси, S съсловия, няма какво да приказваме. На заплата 1200-1300 лева”, сподели по телефона някогашен надзорник.

„ Като станаха добре с парите, отвориха автокъща, де факто не е на тяхно име, колите са техни. " Дросеви " се споделя. Парите се пращаха по пощата... Майка ми събира парите. Едната част оставяше на " Дросеви ". 1000 лв. беше хонорарът на месец, да им давам на " Дросеви ", да не бъда обезпокояван”, описа още Георги Георгиев.

" Дросева " е бургаска автокъща. Неин притежател съгласно Търговския указател е Георги Дросев.

Той е съучастник и в охранителната компания Аркус-Сигурност”– Бургас. Дросев заема предишното лято мястото на убития при стрелбата в Слънчев бряг гард на Митьо Очите Александър Алексиев, а „ Аркус " – Бургас се свързва с Очите. Пред bTV той твърдеше, че единствено я съветва.

Сред съдружниците в " Аркус-Сигурност” – Бургас е и предприемачът Бенчо Бенчев, заместник-председател на Общинския съвет от гражданската квота на Българска социалистическа партия, който беше неодобрен от Корнелия Нинова поради поръчковия му Ролс-Ройс.

Но по-важното – в управата на компанията е и Иван Владимиров – бащата на заместник-директора на пандиза Методий Владимиров.

„ Общо взето, Бургаският затвор се ръководи от Методий Владимиров. Без негово решение, познание, не се взема решение. Дори на началника… То е обществена загадка, че беше на Митьо Очите протеже, когато беше Митьо Очите в пандиза. Много неща уреждаше”, сподели още някогашният пандизчия Георги Георгиев.

Открихме Георги Дросев в автокъщата. Той отхвърли изрично да има нещо общо със пандиза или опиатите да се заплащат в автокъщата му.

„ Това са някакви нелепости, питайте пандизчиите кой го е споделил. Нека да дойдат пред нас да кажат”, изяснява Божидар Москов , който бранеше Дросев от въпросите на екипа ни.

Казва, че се занимават с коли и това е изцяло законен бизнес.

В края на октомври Божидар беше арестуван като част от огромна нова наркогрупа, работила в Бургас, Слънчев бряг и Поморие. Според прокуратурата бандата се опитвала да овладее производството на марихуана в региона.

„ Някои от тях са дилъри, престъпно проявени, в това число за наркоразпространение”, сподели шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Божидар е съучастник в автокъщата „ Дросев а и шурей на Георги Дросев. Негов кум е посоченият за водач на наркобандата Станислав Панайотов – Тачо, а изтъкнат посетител на сватбата му е бил Митьо Очите.

И още една скица – пускане на работа, отпуска и изключителни специфични услуги против пари.

Един от някогашните пандизчии се е възползвал от тях.

„ Аз съм правил секс вътре, в стаичката, където се приема, адвокатското. Мен ме вадят особено, отивам в стаичката и ме чака даденото момиче, което аз съм извикал. За 400-500 лв. и ти ще си затвориш очите. Той работи за 600-700 лв.. Нали има заеми да заплаща.

За да изляза на общежитие, съм дал 1000 лв., с цел да ми смъкват режима на общ, след това на лек – 500 лв., с цел да имам всеки месец право на отпуска. Единственото, което тях ги интересува е вътре да няма ликвидиране, всеобщи сбивания. Слагат тъкмо избран човек, който управлява самия кулоар. Това е кметът, който взема решение кой коли, кой се беси”, описа мъжът.

Срещу това той получава власт, добавя той.

„ Може да си вкарва каквото си желае. Пил съм уиски, другите момчета са употребявали разнообразни вещества”.

Правосъдното министерство направи инспекция. Ето част от изводите:

По време на инспекцията господин Методи Владимиров бе в заплатен годишен отпуск, само че все пак се организира диалог. Според господин Владимиров канали за опиати в пандиза няма… В хода на инспекцията се организираха диалози и се взеха пояснения от чиновници на пандиза. От тях, както и от направените информации, излиза наяве, че при осъществените претърсвания в пандиза и общежитията към него, не е регистриран случай на открити наркотични субстанции през цитирания интервал.

Малко по-късно полицейска акция приключи с арест на надзорник от Бургаския затвор. В него бяха открити 40 къса цигари марихуана, а в дома му – саксии с голямо количество канабис.

Нови срещи със пандизчиите бяха отказани на екипа ни от шефа на пандиза. В този миг се появи неофициална информация, че той е готвен да стане началник на Главната дирекция „ Изпълнение на наказанията”, а в шеф на пандиза щял да бъде повишен… Методий Владимиров.

Иван Радев откри метод да ни даде изявление – през " Facebook ", и описа по какъв начин е протекъл диалогът му с инспектора, провел инспекцията.

„ Викам – те нещата не престават. Дори на записа това, което му споделих. Казва „ Да, но за остарели работи няма по какъв начин до го хвана в този момент, дай ми нещо ново”… И това беше. Началникът на пандиза умъртви Горан Горанов със своето незаконно бездействие”.

Горан Горанов , някогашен европейски първенец по битка, с богато престъпно досие, което го изпраща в Бургаския затвор. До 25 март тази година, когато ненадейно умира в изолационна килия малко преди да бъде освободен.

Сестра му Йонка Горанова описа, че в килията му е имало парна апаратура, която била развалена няколко дни, преди да се случи приключването на пара, която да го убие.

Затворници настояват, че Горан съзнателно е оставен да почине. Имало заповед от управлението да не се отваря килията му.
Горан Горанов
„ Преди да почине, е крещял, викал е за помощ, агонизирал е… тропал, блъскал е по вратата. Пародията е, че хората, които са направили закононарушението в пандиза, сами проверяват себе си”, добавя сестрата на починалия.

След изявлението през " Facebook " Иван Радев получи заповед, че ще бъде пратен в изолатора. Показа ни я – още веднъж през мобилния си телефон.

„ Незаконни движимости и предмети няма открити. Показват ги протоколите. Над 40 протокола имам всякакви”, споделя той.

До среща с Методий Владимиров по този начин и не се стигна. Потърсихме го по телефона за изявление, само че вместо да отговори на журналистическите ни въпроси и на публичния интерес, се оказа, че той е подал сигнал в Министерство на вътрешните работи. Оттам бяхме извикани да дадем пояснения и предизвестени повече да не го безпокоим.

Любопитен факт е, че неговият татко – Иван Владимиров, е някогашен началник на престъпния бранш в бургаската полиция, а сестрата на Методий – Гергана Владимирова-Михова, е основен правист консулт в нея.

Прокуратурата към момента продължава да проверява наркоканалите и гибелта на Горан.

" Аз истината я знам, тя е една. Въпросът е, че колкото повече време минава, институциите се бавят и попречват следствието, вероятността да стигнем до крайните виновници, които бих споделила, че убиха брат ми, намалява”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР