Краят на годината обикновено е време за равносметки, свързани с

...
Краят на годината обикновено е време за равносметки, свързани с
Коментари Харесай

Как да вкарате в ред личните си финанси през 2018-та?

Краят на годината нормално е време за равносметки, свързани с персоналните ви финанси. Време, когато е добре да помислите за финансовите и капиталовите си цели през идната година, както и какво сте постигнали и желаете да постигнете в персонален проект. Време да преразгледате разноските, приходите си и да си извършите проект за деяние за идната година.

В последна сметка, в случай че не разполагате за и посока накъде желаете да вървите и какво да постигнете - по какъв начин ще знаете по кой път да поемете?

Така, че да започваме... Ето няколко съвета по какъв начин да вкарате в ред персоналните си финанси:

Анализ на разноските

Следенето на ежемесечните разноски може да е доста досадно нещо. Още по-досадно може да бъде тяхното годишно резюме. И въпреки всичко, това е една от първите стъпки, които би трябвало да извършите, с цел да разберете накъде " изтичат вашите ежедневни доходи ".

Може би ще откриете ненужни разноски, за които даже не сте подозирали, че са в такива размери. Например, този месечен фитнес абонамент, който не сте употребили и някак си е минавал като " неусетен " разход от 50 лв. на месец, в този момент ще притегли вниманието ви, тъй като ще видите сума от 600 лв. на година.

 Как сполучливо да пестите парите си?
Как сполучливо да пестите парите си?

Няколко съществени посоки

Същото важи за платени абонаменти за кабелна телевизия и филми, които не ви остава време да гледате, мобилни приложения и онлайн издания, които в никакъв случай не сте отваряли, или абонаментен за вестници, които по този начин и не сте чели. Или пък за ненужни такси за просрочие на вноските по кредитни карти или други заеми, които имате, а за какво не и за изтегляне на средства от банкомат?

Когато сумирате всички тези ненужни разноски и можете да получите една прилична сума, която да вземем за пример сте можели да употребявате за годишната си отмора със фамилията. Новата година е най-хубавия миг да започнете " на чисто ". Положете малко старания и отделете малко време, с цел да се отървете и отпишете всички ненужни и повтарящи се месечни разноски, които не са ви нужни.

Вече писахме за 7 приложения, с които можете да въдворите ред в персоналните си финанси. Ако към този момент не сте почнали да ползвате някое от тях, то 1-ви януари може да е съвършен миг за това. Бонус: заравянето по-надълбоко в разноските ви, може да ви отърве и от по този начин известната новогодишна меланхолия.

Анализ на приходите

И до момента в който разноските могат да се понижават по избор и разследване на по-голяма дисциплинираност на потребителите, за жалост приходите са нещо, върху което по-трудно можете да въздействате. И въпреки всичко това не е невероятно.

 Колко пари са нужни за естествен живот в София?
Колко пари са нужни за естествен живот в София?

Една сметка отвън общоприетата статистика

Най-вероятно парите не ви стигат. И най-вероятната причина за това е, че разноските ви са несъразмерни. И въпреки всичко налице е много добра опция разноските ви да са лимитирани до най-малък за съществуването ви размер и все пак, да живеете " на ръба ". В този случай, единственият вероятен метод да подобрите стандарта си на живот е като търсите способи за покачване на приходите си.

Ето няколко посоки, които да обмислите в тази тенденция:

Повишете квалификацията си

Ако се наложи, заделете част от спестяванията си, с цел да ги инвестирате в себе си и да повишите знанията, уменията и квалификацията си. Това ще ви се отплаща цялостен живот, под формата на по-висока месечен приход. А този по-висок месечен приход се натрупа и капитализира с годините. Например, по-висока месечна заплата с 200 лв., вложена при рентабилност от 10% годишно, се равнява на сумата от 40 500 лв.. Още ли си мислите, че няма смисъл да си поискате покачването на заплатата, което заслужавате?

Дивepcифициpaйтe инвecтициитe cи

He caмo пo пaзapи, нo и пo ĸлacoвe aĸтиви. B пopтфeйлa cи вceĸи инвecтитop тpябвa дa дъpжи извecтнa чacт в ĸeш, cypoвини, имoти и ĸoмпaнии c " oтpицaтeлни бeти " - т.e. тaĸивa, ĸoитo имaт cĸлoннocт дa ce движaт в пpoтивoпoлoжнa нa пaзapa пocoĸa.

Cъздaйтe cи изтoчниĸ нa пacивeн дoxoд

Moжeтe дa пoглeднeтe и ĸъм aлтepнaтивни инвecтиции. Haпpимep ĸъм инвecтиции в нeдвижими имoти, нoceщи дoxoд пoд фopмaтa нa дивидeнт, чpeз плaтфopми зa cпoдeлeнo финaнcиpaнe.

Oбъpнeтe ce ĸъм aĸции нa ĸoмпaнии изплaщaщи нe caмo cтaбилeн, нo и пoвишaвaщ ce дивидeнт. Beчe cмe oбяcнявaли зaщo тoзи poд инвecтиции ca дoбpи caми пo ceбe cи.

Зaпoчнeтe cтpaничeн бизнec

He e дoбpe вcичĸитe ви cпecтявaния дa ca нacoчeни ĸъм финaнcoви aĸтиви. Зaдeлeтe чacт oт cpeдcтвaтa cи, зa дa cтapтиpaтe coбcтвeн бизнec. Paзбиpa ce, тoвa тpябвa дa e дoбpe oбмиcлeнo, зaщoтo пpoцeнтът нa фaлиpaщи пpeдпpиeмaчи e мнoгo гoлям.

Tpябвa дa oтбeлeжим, чe пpeдпpиeмaчecтвoтo e eдин oт мaлĸoтo пътищa ĸъм зaбoгaтявaнeтo.

Спестявайте и инвестирайте

Спестяванията са от изключителна значимост. Важно е освен да имате " фонд за незабавни потребности " в размер на най-малко 6 месечни прихода, само че и да инвестирате. Не един път сме писали за резултата от " комплицираната рента " и това, че тя е най-хубавият ви другар.

Ще го повторим обаче още веднъж. Ако не инвестирате, няма по какъв начин да разчитате на увеличение на спестяванията си, което минимум да покрива размера на инфлацията и да не води до " изяждането им ".

Както всички знаете, това което можете да си купите през днешния ден с 1000 лв., най-вероятно ще е на половина след 10-15 години. Така че инвестирайте!

Инвестирайте рационално

 Снимка 330846
Източник:

Инвестирането е сериозно значимо за подсигуряване на вашите деца и старини. Също толкоз сериозно е да инвестирате рационално. Пазете се от съвременни и волатилни вложения, като да вземем за пример криптовалути, след повишаване от 50 или повече пъти за година. Не забравяйте, че в случай че един актив поевтинее с 50%, то с цел да се върне при изходната си цена, той ще би трябвало да нарастне със 100%.

Какво би трябвало да извършите, с цел да получавате пенсия от 1000 лв.?

Също по този начин не забравяйте, че историческото показване на един актив, не трябва автоматизирано да се придвижва за бъдещето. Тоест пазете се от " модерните инвестици ", които могат да ви навлекат съществени проблеми. Особено с цялостна мощ важи това, в случай че сте покрай пенсионна възраст.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР