Краят на една икономическа епоха се задава в Централна и

...
Краят на една икономическа епоха се задава в Централна и
Коментари Харесай

Епохата на ниските заплати приключва в Централна Европа

Краят на една икономическа ера се задава в Централна и Източна Европа.

При рекордно висока претовареност и служащи, настояващи за заплати, които да са близки до тези в западните страни, моделът, учреден на на ниска цена труд и движил икономическия растеж след краха на комунизма, се изчерпва. Предизвикателството пред държавни управления и компании в региона в идващите години е да открият нови пътища за напредък.

Стачката в цех на " Фолксваген " (Volkswagen) в Братислава предишния месец - първият сходен митинг в огромен цех за коли в Словакия, докара до впечатляващите 14% повишение на заплатите. Това стана следващият и най-зрелищен образец за това, че икономическият пейзаж се трансформира. VW е една от десетките огромни западни компании, навлезли в търсене на евтина работна ръка в Словакия, Чехия, Полша и Унгария.

Втурването на изток беляза раждането на икономическия модел, преобразил района. Но четвърт век по-късно районният трудов пазар стартира да пресъхва, а безработицата в четирите страни е на рекордно ниските 3.7%. В резултат на това заплатите порастват по-бързо, в сравнение с Запад, като Унгария води с 12.8% скок през март на годишна база.

Зорослав Смолински, организиралият стачката водач на профсъюзната организация във VW Slovakia, работи на конвейра от 1992г., когато заводът е платен от немската компания. Тогава е получавал еквивалента на 75 евро на месец. " Можехме да оцелеем с толкоз пари. Трябваше да оцелеем ", разяснява той.

Днес 12 300 чиновници на Volkswagen в Братислава получават приблизително 1804 евро на месец. Това, обаче, остава по-малко от половината заплата в Германия и Смолински споделя, че толкоз огромна разлика повече не е опрадана. " Времената се трансформираха. Сега сме в Европейския съюз и би трябвало да поддържаме наклонността последователно да запълним пропастта ", изяснява 48-годишният синдикалист.

 Брутният вътрешен продукт, създаван за 1 работен час, измерен по цени от 2010г. (в долари) в паритет на покупателната дарба (вляво) и медианна почасова заплата (в евро) през последните 10 години (вдясно)
© Reuters

Брутният вътрешен продукт, създаван за 1 работен час, измерен по цени от 2010г. (в долари) в паритет на покупателната дарба (вляво) и медианна почасова заплата (в евро) през последните 10 години (вдясно)

Стачката бе прекъсната след съглашение за повишение на заплатите в идващите две години плюс еднократен бонус от 500 евро за всеки чиновник и спомагателен почивен ден. Но освен VW е изправена през растящи разноски за труд и проблеми.

Френският производител " Пежо " (Peugeot) и южнокорейският " Киа " (Kia) покачиха заплатите тази година в Словакия. " Ауди " (Audi) и " Мерцедес " (Mercedes) са изправени пред закани за стачки в Унгария. Действията на производителите на коли са изключително значими, защото този сегмент съставлява лъвският къс от задграничните вложения в Централна и Източна Европа. Поделенията на Volkswagen, да вземем за пример, са най-големите компании в Словакия и Чехия, до момента в който Словакия е станала водещият в света производител на коли на глава от популацията - всяка година от заводите излизат над 1 милион коли.

Московската капиталова банкова група " Ренесанс капитал " (Renaissance Capital) споделя, че непознатите итнвеститори няма да се отдръпват от съществуващите планове, само че евентуално други вложения ще се насочат към разнообразни региони. " Централна Европа евентуално в никакъв случай повече няма за предложи това, което имаше през 90-те години ", се споделя в рекомендация към вложителите.

 Стачката в завода на
© Reuters

Стачката в завода на " Фолксваген " приключи с впечатляващото повишение на заплатите с 14%.

Към Турция и Северна Африка?

Компаниите усъвършенстват продуктивността посредством автоматизация в опит да компенсират растящите разноски за труд, споделят изпълнителни шефове, политици и анализатори. В дълготраен проект някои може да отидат в други страни в търсене на евтина работна ръка.

Volkswagen даде да се разбере, че може да се преориентира отвън Словакия, в случай че бъде изправена пред още един безценен за компанията спор с служащите. Поредно внезапно повишение на заплатите " ще заплаши стабилността на работните места ", споделя Лучия Коварович Макарьова, говорителка на Volkswagen Slovakia. " Когато групата дефинира къде да се създава идващият ѝ артикул, може да се окаже, че избира дружество с по-ниски разноски за личен състав. "

Според Renaissance Capital в търсене на на ниска цена труд вложителите в последна сметка ще се насочат на юг и изток. Когато бизнес доверието в Европа още веднъж се увеличи задоволително, считаме, че идната вълна на капиталова агресия ще се плисне по крайбрежията на Турция и Южното Средиземноморие. " Банковата група показва страни като Мароко, Тунис, Египет и евентуално Украйна и Иран.

Филип Айсенрайх, основен изпълнителен шеф на чешката компания за вентилационни и охлаждащи системи Janka Engineering (поделение на основаната в Индия Lloyd Group) споделя, че тази година покачва заплатите със 7-8% и " сме общо взето на лимита " на разноските за труд. " Допълнително повдигане на заплатите без конкурентен напредък на продуктивността не е стабилно решение за нас ", разяснява той пред " Ройтерс ". Производителността дълго време беше по-ниска от тази в Западна Европа, само че " тази разлика се компенсираше от по-ниските заплати, които порастват по-бързо, в сравнение с в западноевропейските страни ", прибавя той.

Радек Спичар, вицепрезидент на Конфедерацията на индустрията в Чехия, споделя, че засилващият се напън за по-високи заплати принуждава компаниите да вкарват повече автоматизирано произвеждане. Организацията му организира образование по какъв начин се прави това и " семинарите ни са запълнени до последното място ".

 Заплати и рентабилност - какъв е делът на разноските за труд като % от добавената стойност в цялата стопанска система, в производството и особено в автоиндустрията. По-високият индикатор значи, че по-голяма част от приходите от създаваният артикул отива при служащите.
© Reuters

Заплати и рентабилност - какъв е делът на разноските за труд като % от добавената стойност в цялата стопанска система, в производството и особено в автоиндустрията. По-високият индикатор значи, че по-голяма част от приходите от създаваният артикул отива при служащите.

Втора категория европейци

Въпросът за разликите в заплатите е зареден напрегнато, обхващащо цялото общество и политиката в района. То е залегнало в основата на чувството на поляци, словаци, чехи и унгарци, че Западна Европа гледа на тях като на второкласен европейци. Политици се възползват от това неодобрение и също приканват за по-високи заплати. Словашкият министър председател Роберт Фицо, да вземем за пример, поддържа стачката в завода на Volkswagen. Чешките ръководещи социалдемократи сложиха билбордове преди изборите през октомври с апели " Край на евтиния труд ".

Но политиците и синдикалистите, опитващи се да изравнят заплатите с тези на Запад, би трябвало да открият и различен модел за стопански триумф. Ключово за това е множеството производства да се изкачат нагоре по веригата за основаване на стойност - в сегменти, където има по-висока рентабилност.

Големите производители споделят по-малка част от своя доход с служащите в Централна и Източна Европа, в сравнение с с сътрудниците им на Запад. В Европейски Съюз заплатите заемат приблизително 47.5% от икономическия артикул, сочат данни на " Евростат ". Но в Германия този дял е 50.9%, до момента в който в Чехия е 40.4%

От друга страна, служащите в Централна и Източна Европа са финансово по-малко продуктивни. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз един час работа в Германия основава за немската стопанска система 52.4 евро, само че единствено 19.4 евро в Чехия. Част от аргументите е, че доста чешки компании създават съставни елементи за световните вериги за доставки, носещи по-ниска рентабилност, а не приключени артикули, от които се получават по-високи облаги. " Ние не сме единствено стопанска система на евтината работна ръка, само че и стопанска система на ниските разноски ", споделя Спичар. " Освен това сме стопанска система, която е снабдител в международните вериги за произвеждане, с невисок дял в крайния артикул. "

Политици и ръководители търсят способи да се влага в браншове с висока рентабилност. " Трябва да се откъснем от модела, учреден на ниските разноски и да преминем към произвеждане с повече добавена стойност ", споделя Михал Пицил, ръководители на отдела за разбори към кабинета на премиера на Чехия.

Вече има образци като този с държавната поддръжка на Прага за проекта на американския снабдител за авиационни мотори GE Aviation, част от General Electric, за създаване в чешката столица на цех за създаване и произвеждане на турбовитлови мотори против инвестиция от 350 милиона евро. Петер Страчар, основен изпълнителен шеф на General Electric за Централна и Източна Европа, споделя, че бъдещето на индустриалния триумф на четирите страни зависи от прекосяването към бизнес с висока рентабилност. " Трябва да открием способи да сътворяваме технология с по-висока стойност и компанията ни е в първите редици на това изпитание ", споделя той пред " Ройтерс ".

По думите му General Electric към този момент е наела в Унгария през последните 3 години над 2500 високо квалифицирани експерти в инженерните специалности, финансите, създаване на програмен продукт. Районът има да предложи много повече от едни ниски заплати, споделя Страчар. Той показва фактори като устойчиво законодателство и географска непосредственост с пазарите на Западна Европа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР