Край старата чешма в габровското село Баевци, обект на посегателства

...
Край старата чешма в габровското село Баевци, обект на посегателства
Коментари Харесай

Край старата чешма в Баевци бяха открити откраднатите преди 3 години камъни от фасадата

Край остарялата чешма в габровското село Баевци, обект на похищения през годините, бяха открити откраднатите преди 3 години камъни от фасадата. Върху единия от тях е изобразен кръст.

Поредното посягане на вандали върху остарялата чешма в село Баевци е от зимата на 2018 година. Тогава казусът беше разгласен от локалните хора посредством медиите с вярата, че отнетото ще бъде върнато на мястото му.

Два от трите откраднати камъка със символни изображения на тях жителите на Баевци намират три години след набезите в селото, споделя кметският наместник Тодорка Мирчева:

„ Точно по Великден ние намираме двата камъка, оставени в профил на чешмата. Сега чакаме третият, който е със старобългарски надпис. Ние сме радостни, че още веднъж си имаме знаците – единият е кръст, а другият е един кръг, в който има цвете “.

Местните поданици допускат, че злосторниците са иманяри, повярвали на легендата, че в градежа е прикрито злато.

Затова кметският наместник споделя, че златото е само бистрата вода, струяща от чучурите на чешмата, построена през 1862 година в село Баевци – историческо място, където по време на Руско-турската война е бил ситуиран лагерът на Българското опълчение. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР