Край бреговете на Антарктида откриха потъналия кораб на знаменития полярен

...
Край бреговете на Антарктида откриха потъналия кораб на знаменития полярен
Коментари Харесай

Откриха потъналия изследователски кораб Ендюранс” СНИМКИ

Край крайбрежията на Антарктида откриха потъналия транспортен съд на популярния полярен откривател Ърнест Шекълтън. Баркентината “Ендюранс” се озовава на дъното през 1915 година по време на втората полярна експедиция на Шекълтън.

Плавателния съд бил открит на към 3008 метра дълбочина, на 6,5 километра от мястото на корабокрушението, което е маркирано от капитана на кораба Франк Уорсли. Заради ниската температура на водата и отсъствието на микроорганизми, които да се хранят с дърво, плавателният съд е извънредно непокътнат.

За откриването на изчезналия транспортен съд е извършена акция на стойност 10 милиона долапа, като взели участие десетки специалсти, както и ледоразбивача S. A. Agulhas II и неговия екипаж. Екипът от специалисти дефинират находката като " най-красивото корабокрушение ". " Ендюрънс " получи статут на предпазен исторически обект.

Всички разноски са поети от вложител, името на който се пази в загадка.

Ърнест Шакълтън е английски откривател на Антарктика. Член на антарктическата експедиция на Робърт Скот на кораба „ Дискавъри “ (1901-1904). Ръководител е на няколко антарктическите експедиции, по време на които са открити планинската верига на Земя Виктория, Полярното плато, ледника Биърдмор, проучено е крайбрежието на Земя Котс и други

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР