Кръводаряването да стане платено предвижда законопроект за промени в закона

...
Кръводаряването да стане платено предвижда законопроект за промени в закона
Коментари Харесай

Нов закон: Половин надница за кръводарителите

Кръводаряването да стане платено планува законопроект за промени в закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането на народни представители от ръководещата коалиция.

Според вносителите по този начин ще бъде прекъсната търговията с кръв и кръвни продукти; ще се подсигурява финансирането на дейностите по кръводаряване и кръвопреливане, разноските по тяхното взимане и проучванията, които включва; ще се вкара система за ранна диагностика и надзор на здравето; ще се основат тласъци за кръводарителство.

В плана се резервира главния принцип за доброволност и безвъзмездност на кръводаряването, само че в разноските за взимане на кръв се включват нови тласъци, а на други финансирането се усилва.

Кръводарителите ще имат право на подкрепителна храна в размер на 15 лева, а не на 8 лева, както до момента. Ще се възвръщат транспортни разноски до 35 лева, които би трябвало да бъдат потвърдени с документ, при настоящи 5 лева

Новият тласък е ваучер за сума, която ще е равна на 50% от дневното трудово заплащане, изчислено въз основа на междинната заплата за страната. По данни за март 2022 година тази сума ще е 41,70 лева, която ще претърпи смяна все още на влизане в действие на измененията поради повишаването на междинната заплата.

Както до момента лечебното заведение ще може да заплаща за кръв при незабавни случаи и при липса на налични количества от нужната кръвна група; за произвеждане на ваксини, серуми и имуноглобулини; за научноизследователски цели. Цените ще бъдат от 120 до 180 лева на литър, при настоящи цени 90 и 100 лева

Запазва се правото на два спомагателни дни заплатен отпуск за кръводарителите.

Други значими промени засягат използването на Националната система за ранен надзор и предварителна защита живота и здравето на реципиента (NAT), която за пръв път се записва в закона. Императивно се записва, че разноските за използването на тази система се обезпечават от държавния бюджет. С нея доста ще се усъвършенства диагностиката на донорската кръв.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР