Кратка история на отдавна започналия разпад на съдебната системаЧовек, който

...
Кратка история на отдавна започналия разпад на съдебната системаЧовек, който
Коментари Харесай

Мъж влиза в затвора за нарушена карантина след съдебен абсурд

Кратка история на от дълго време почналия разпад на правосъдната система

Човек, който е нарушил Ковид карантината си, наложена му при влизане в страната, лежи в пандиза, наказан дейно от един съд, въпреки и оневинен от различен по същия случай. В последна сметка делото му е обновено, наложена му е пробация и той е пуснат от пандиза. За неуместния случай описа адвокатСилвия Петкова във Facebook. Тя дефинира случката като " една къса история на от дълго време почналия разпад на правосъдната система ".


Историята в резюме. Осъденият обитава трайно в Англия и даже жилището в България, където се води непрекъснатият му адрес, е продадено от дълго време. В интервала 27 март - 16 април 2020 година на индивида му се постанова да пътува за България четири пъти. На летището изяснява, че няма непрекъснат адрес в България, връща се за време от няколко дни до няколко часа и отсяда за малко при разнообразни другари. По това време влизащите в страната подлежат на карантина. Затова и здравните инспектори на летището му споделят просто да даде " някакъв адрес ", което той прави. След това четири следващи инспекции откриват, че той не се намира на този " някакъв адрес ", даден, както да го инструктирали здравните управляващи.

И мъжът е следващият извършител на карантината, който става клиент на прокуратурата. Образувано е общо наказателно произвеждане за четири действия, представляващи нарушение на възбраната да напуща " дома си ", макар че тази възбрана нито му е изяснявана, нито е посочена в предписанието за карантина, споделя юрист Петкова, написа вестник.

Докато тече следствието, делото е разграничено на две. Едно от действията остава в компетентността на Районната прокуратура - Стара Загора, Териториално поделение - Гълъбово. Три от действията минават в компетентността на Софийската районна прокуратура. И двете прокуратури внасят обвинителен акт и се стига до съд.

Софийският областен съд оправдава жителя за трите действия. Според него няма правновалидни разпоредба, предписание или мярка, които да са нарушени. Като втора инстанция Софийският градски съд удостоверява оправдателната присъда. Градският съд не приема съображенията на районния, само че пък съгласно него действието е малозначително, защото индивидът не е открит болен и по тази причина публичната заплаха на действието му е очевидно незначителна.

Не по този начин счита обаче Районният съд в Гълъбово. Той признава индивидът за отговорен и го осъжда на 1 година дейно и 10 000 лева санкция. Присъдата е ефикасна, тъй като защото жителят е направил " закононарушението " в изпитателния период на друга присъда - за владеене на акцизна стока - нарязан тютюн. С привеждането в осъществяване на отсроченото наказване общият период отнемане от независимост става 2 години и половина. Окръжният съд в Стара Загора удостоверява неоправдателната присъда. В Стара Загора делото е прегледано в отсъствието на подсъдимия, защото е нередовно свикан, а също и без юриста му, тъй като съдът не регистрира подадената молба за отсрочване на делото, съпроводена с доказателства за различен предишни плануван длъжностен ангажимент, изяснява Петкова.

При избрани случаи делата не стигат до висшия съд. Този е подобен, защото двете инстанции са единомислещи за присъдата. Така тя влиза в действие и индивидът е отведен в пандиза, с цел да изтърпи наказването си. Защитата обаче желае делото да бъде обновено. " Умишлено, или не, от Районен съд - Гълъбово забавят изпращането на делото до Апелативен съд - Пловдив с към месец - време, през което жителят непозволено е в пандиза ", изяснява адвокатката. В последна сметка Апелативният съд в Пловдив възобновява делото и променя влязлата в действие присъда в частта за наказването. То става пробация. В деня на оповестяването на решението, индивидът е освободен.

" И съм съвсем сигурна, че единствената причина Апелативен съд - Пловдив единствено да промени присъдата в частта по отношение на наказването е, поради заплахата страната да заплати доста пари на жителя, в случай че бъде напълно оневинен ", разяснява адвокатката.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР