Кратка анти-стрес терапия за хората от големите градове. Разходка по

...
Кратка анти-стрес терапия за хората от големите градове. Разходка по
Коментари Харесай

Зелена светлина: Разходка край Мирково

Кратка анти-стрес терапия за хората от огромните градове. Разходка по пасищата край средногорското село Мирково, съчетана с другарство от рационално разстояние с биволи от породата българска мура и крави - представители на незабравимото българско сиво говедо.

Своеволното нахлуване в света на свободните пасища не е за предпочитане. Хубаво е да има лидер - човек, с който животните са привикнали. Борис Йотов е съвършен вид - отлично познава местата, където стадото му пасе и е сладкодумен. Пообиколил света. И на всички места му било тясно. Дори и оттатък океана. Върнал се с ясната мисъл, че ще се занимава със земеделие. И че компликациите няма да го откажат. Личи си, че е самоотвержен собственик, който слага животните преди всичко.
Борис Йотин, земеделец: За да бъде продуктивно едно животно и с цел да извадиш от него прекрасен артикул, би трябвало да го гледаш по метод, който на него да му е комфортен.
За Борис това значи - повече независимост и избор на храна за стадото.
Борис Йотин , земеделец: Като си върви тука по пасището то си знае коя трева му би трябвало. Дори и шипка като изиска и си взима. Има едни дълги треви, даже и кучетата ги пасат, когато ги боли стомах. В обора това не можеш да го видиш. То го боли коремът и си стои там животинката и не може да се разхожда.
Биволите се гледат по-трудно от кравите, само че млякото и месото им имат редица преимущества, споделя Борис.
Млекото не взима тежките метали, а месото не събира радиоактивни детайли. Другият плюс на биволското мляко е неналичието на киселинност. То е доста по-трайно и не се скапва елементарно. Висока масленост, превъзходен цвят, имуностимулант - преимуществата му са многочислени. Основният му минус е отвън пасищата - ниската изкупна цена и високата в магазините. Не е изненадващо, че връзката се къса поради прекупвачите и компликациите дребните производители да продават непосредствено. Вместо да викат неволята, хората търсят собствен метод да се оправят с проблемите.
Борис Йотин, земеделец: Малките обитаеми места, където има стока, съвсем никой не си купува млеко от магазина. Всички си купуват от ферми, от познати, които гледаме животни. И по този начин употребяват същинското млеко.
А за хората от градовете Борис е уверен, че е добре да наобикалят пасищата с децата си, да си напомнят позабравените обичаи на земеделието и да опитат от същинските, неподправени със комплицирана химия артикули.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР