Кръстьо Белев е пловдивчанин, бизнесмен, китаист и общественик, който вече

...
Кръстьо Белев е пловдивчанин, бизнесмен, китаист и общественик, който вече
Коментари Харесай

Летище Пловдив ще стане перла в Пътя на коприната

Кръстьо Белев е пловдивчанин, предприемач, китаист и държавник, който към този момент над 30 години живее и работи в Поднебесната империя. Белев е превеждал на доста български и китайски ръководители, предприемачи, пряко е взел участие в подготовката на последните две държавни визити на български президенти в Китай и в множеството срещи на върха във формат " 16 + 1 ". Съдействал е най-голямата китайска инвестиция у нас да стане факт. Съучредител и представител в Пекин на Българо-китайската асоциация за бизнес развиване.

- В какво е шансът на летище Пловдив, на града и региона, с концесията на групата от китайски компании? Не разпореждаме ли прекомерно огромни упования?

-От най-малко 4 години не е имало такава китайска инвестиция у нас. Шансът е в това, че HNA Group е интернационална компания с огромен опит. Те управляват 14 самолетни компании с над 1250 самолета. Оперират 13 летища по света с над 1000 вътрешни и интернационалните линии. През 2017 година са превозили над 100 милиона пасажери. Големите ми очаквания за Пловдив са свързани на първо място с туризма. Има и минуси - за жалост през тия 2 години, в които вървеше концесията, вътрешнополитическата конюнктура в Китай се промени, а компанията пое много нови интернационалните провокации, свързани с увеличение на нейния дълг. Те купиха огромен пакет акции от Хилтън Интернешънъл, от Дойче банк. Междувременно процентният дълг върху заемите в Китай порасна, там към този момент парите не са по този начин евтини, както бяха преди 2 години. Но смятам, че  компания с оборота на HNA Group няма да бъде в усложнение да извърши заложената капиталова стратегия.

- Колко авторитетна компания е Хайнан Еър Груп?

-Позволете да стартира с южнокитайския тропически остров Хайнан, в превод Южно море, дал името на консорциума. Площта на острова е 34 000 кв. км, колкото една трета от България. Намира се на 18-ия паралел, неслучайно го назовават китайските Хаваи - там порастват кафе, ананаси, банани, канела. 

През 1988 година островът става обособена провинция, оповестена за специфична икономическа зона. Това е единствената провинция в Китай с подобен статут.
Островът е известна туристическа дестинация. За последните 30 година там стъпиха международни хотелски вериги, стотици са хотелите от висок клас - 5- и 6-звездни.  

В живописното курортно градче Боао всяка година се организира влиятелен международен конгрес, азиатски вид на Давос в Швейцария. На срещата тази година домакинът, китайският президент Си Дзинпин разгласи, че афишира целия остров за зона за свободна търговия. Т.е. стоките, които влизат там, няма да минават през митнически инспекции. Така островът се трансформира в пробна зона за промени, център за интернационален туризъм. Очакваме точно този остров да бъде в авангарда на идващото равнище на промени в Китай.

Г-н Чен Фънк е създател на самолетната компания Хайнан Еър и президент - както на самолетната компания, по този начин и на Хайнан Еър Груп. Той е много известна персона в Китай. По време на Културната гражданска война е бил част от Китайската народно-освободителна войска. Г-н Фънк е бил офицер във военновъздушните сили. След края на Културната гражданска война печели стипендия от Луфтханза и приключва авиационен мениджмънт в Маастрихт, Германия, има и магистърска тапия от Харвард. Г-н Фънк е академик теолог, набожен будист, което е в известно несъгласие с атеистичната комунистическа идеология.

През 90-те един от първите вложители в Хайнан Еърлайнс е American Aviation LCD на известния американски финансист Джордж Сорос.

В момента компания Хайнан Еърлайнс е четвърта в Китай по брой превозени пасажери.

HNA Group, която взе участие в концесията на пловдивското летище, е настрана юридическо лице, въпреки и със същия президент - господин Чен Фънк е президент както на Хайнан Еърлайнс, по този начин и на Хайнан Еърлайнс Груп, които имат 7.3 % от акциите на Хайнан Еърлайнс. Тя е нова компания, учредена е през 2000 година Но към този момент е в листата на 500-те най-големи компании на Форчън Глобъл. За 2017 година нейните приходи са над 57 милиарда щатски $, което я слага на 170-то място в класацията на Форчън.

- Какви са ползите на Хайнан Еърлайнс?

-В авиацията, новите технологии, туризма, финансите, в нововъведенията. HNA Group има 25 % от хотелската верига Хилтън. През април 2017 година закупиха 9.9 % от Дойче банк. А 9.9 са доста значими числа в китайската нумерология - значи победа, триумф. През февруари 2018 година процентите им в Дойчебанк оставаха 8.8 - осмицата пък е най-щастливото число в китайската нумерология, свързва се с разцвет, благосъстояние. А две осмици една до друга значат още по-голям разцвет.

Също през 2017 година закупиха контролния пакет - 82.5 %, на летище Франкфурт-Хан. Имат процентно присъединяване в още 13 самолетни компании, управляват общо 14 самолетни компании.

- Какви са вероятностите съответно за Пловдив?

-Разбира се, до известна степен ползата им към обекти в Европа е обвързван с огромната самодейност на китайското държавно управление „ Един пояс, веднъж ”. Т.е. летище Пловдив ще бъде една частица, една перла в Пътя на коприната.

Има доста забавни техни оферти. Няколко пъти посетител в България беше господин Линджен Уей, вицепрезидент на HNA Airport Group, настрана поделение, което се занимава съответно с летища. Много огромен интерес провокира у тях опцията в България да се упражняват водачи. Ние имаме авторитетни пилотски школи като учебното заведение в Долна Митрополия. Имаме и доста положителни експерти по наземна поддръжка на самолети. Има интерес за основаване на дребна или междинна районна самолетна компания в Пловдив, която като член на HNA Group би могла да обезпечава водачи за вътрешни линии в Китай за други китайски самолетни компании, заобикаляйки тромавите регулации.    

Водени са диалози с немския институт Фраунхофер, които имат забавни планове за утилизиране на излизащи от приложимост самолети. Това би могло да бъде огромен печеливш бизнес, защото България има много експерти авиотехници. Край Пловдив са както Комбинатът за цветни  метали, по този начин и комбинатите в Пирдоп и Златица, които биха могли да утилизират метали от частите на излезлите от приложимост самолети, някои самолетни елементи също биха могли да намерят пазар на открито като аварийни.   

Съществува технология за преобразяване на изолационните материали от излезли от приложимост самолети в изолираност за строителството. Това е безотпадна технология, щадяща околната среда, която би могла да се трансформира в печеливш бизнес със 100-процентово утилизиране на металите, изолациите, кабелите. 

- Какви хрумвания има концесионерът за увеличение на туристическия поток?

-Конкретните планове занапред предстоят, само че е реалност, че Хайнан Еърлайнс в Китай е притежател на огромно туристическо сдружение, в топ 3 по изходящи туристи. Явно нашите туристически компании са изправени пред предизвикването да предложат туристически артикул. Китайците се интересуват мощно от балнеотуризъм, от културен туризъм, както и от турове, включващи няколко страни. 

- За какви полети става въпрос от летище Пловдив?

-Те се ангажират с един пътнически и два карго полета седмично. Това влиза в проекта им. Във въздушното пространство на Европа слотовете за кацане са лимитирани. Пловдив като най-близкото може би географски до Китай летище от Европейски Съюз би могъл да стане логистична дестинация за интермодален превоз. Тук могат да се докарват огромни количества артикули, които отсам с камиони да се транспортират до другите страни в Европейски Съюз.

Имаше интерес от компании от Европейски Съюз или България да изградят тук свои хранилища за аварийни елементи от Китай.

Възможностите са необятни и една от тях е туризмът. Китайците не са от най-богатите, само че са от най-харчещите.

- Колко годишно е броят на китайските туристи у нас?

-Не надвишават 20 000 в последните години. Издадените визи от посолството в Пекин и генералното консулство в Шанхай са към 5-6 хиляди годишно, останалите получават шенгенски визи в Чехия и влизат с тях в България. За страдание България е от страните, които най-бавно издават визи за китайски туристи. Оптимист съм, че нещата ще се контролират. 

- Т.е. концесията на летището може да се трансформира в повратна точка, отпушване на вложения, активиране на контакти?

-Има китайска  сентенция -  по-добре е един път да видиш, в сравнение с 100 пъти да чуеш. Надяваме се, когато тръгнат повече китайски туристи, някои биха харесали България и като място за вложения.

Кадрово сме обезпечени  - у нас има хиляди хора, които владеят китайски. Китайски език се учи в 5-6 гимназии, 3 университета, институти Конфуций. Има класна стая Конфуций в Пловдивския университет,  където може да се учи китайски. Има и компетентност приложна филология с китайски. В Пекинския институт за задгранични езици излиза курс от 25 българисти на всеки 4 години.  

- Кой е най-важният урок, който можем да научим от китайците?

-Какво по-важно от мъдростта, написана и на нашето Народно заседание - Съединението прави силата. Китайците са доста обединен народ. Няма образец в човешката история, който може да се съпостави с това, което те направиха в последните 30 години. Те излязоха от цяло столетие на оскърбление, на полуколониален статут към европейските сили, една доста изостанала страна, десетилетия полуказармен комунизъм, без работеща индустрия. Но преодоляха всичко това с помощта на един талантлив политик. Ако мярката за великолепие на един политик е до каква степен е подобрил виталното положение на народа си, Дън Сяопин би трябвало да е разгласен за най-великия политик на всички нации за всички времена. За десетина години съумя да трансформира Китай от колабираща от апетит страна в съвременна страна. В просперираща супер страна с големи валутни запаси, сериозен международен вложител.  

Инфраструктурата на Съединени американски щати е на равнище 1985 година В Германия летище Берлин-Бранденбург е издигнато от 10 година и още не могат да го пуснат в употреба. Китайците за 2 година с ултрамодерни машини построиха летища в Шанхай, в Пекин, стотици километри автомагистрали. В напредък са, нямат равни сега.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР