Красотата на българския фолклор оживява в първия Национален конкурс за

...
Красотата на българския фолклор оживява в първия Национален конкурс за
Коментари Харесай

Националният конкурс „Лазарица хубавица“ в Петрич


Красотата на българския фолклор оживява в първия Национален конкурс за национално пеене и пресъздаване на бит „ Лазарица красавица “, проведен от ЦПЛР ОДК – Петрич. Форматът е включен и в календара за 2022 година на Министерство на образованието и науката. На сцената в Младежки дом – Петрич излизат 10 фолклорни групи в надпяването и над 90 самостоятелни участници при соло осъществяванията и обичаите.

Всички те идват от общини в област Благоевград, както и от София, Шумен, Пещера, Ардино и други. Завидно е също и присъединяване на деца от община Петрич. Три са креативните посоки в състезанието в Националния конкурс „ Лазарица красавица “ – фолклорно пеене - соло осъществяване, фолклорно пеене – групова изява и трето направление – показване на бит. Оценяването на детските изяви е поверено на Илиян Юручки – диригент и етномузиколог, на ръководителя на Ансамбъл „ Гайтан “ Йордан Николов и на шефа на Исторически музей – Петрич Методи Бисерков.

Заместник-кметът Нина Попова приветства участници и жури в първото издание на състезанието. „ Голяма наслада за Петрич е фактът, че ОДК съумя да отбрани статута на този конкурс, който към този момент е част освен от общинския празничен календар, само че и от календара за изяви на възпитаници на МОН “, сподели Нина Попова и добави, че Петрич за следващ път потвърждава, че е страж на фолклорното благосъстояние.
Да посрещнем с въодушевление Лазаровден и Цветница! Да има сбъдване и доста хубави прекарвания!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР