Красивите пирамиди на Луната и Слънцето в съградения в дълбока

...
Красивите пирамиди на Луната и Слънцето в съградения в дълбока
Коментари Харесай

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Красивите пирамиди на Луната и Слънцето в съградения в дълбока античност град Теотиуакан са на единствено 40 км. от Мексико Сити.

Днес по стръмните стъпала и алеите се разхождат безчет туристи, усмихнати и заети със своите фотоапарати. Мястото е приветливо и впечатляващо с архитектурната си идея.

ВИЖТЕ ПИРАМИДИТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Но в миналото нещата надалеч не са изглеждали по този начин. Тук са били открити телата на голям брой принесени в жертви хора. Дали поради военни ритуали, религиозни церемонии или поради честване властта на държател е мъчно да се дефинира.

Загадката стартира още от това, че към момента не се знае кой е построил града, заварен обезлюден от ацтеките и наименуван от тях „ Град на боговете “.

Голямата вяра на археолозите е, че ще намерят тук гробница на държател, само че до през днешния ден към момента няма доказателства за това. Затова пък при разкопките излизат други елементи, които от ден на ден объркват визиите за жителите на Теотиуакан. Има съществени учредения да се счита, че милитаризмът е заемал централно място в културата на града.

Теотиуакан е 2000-годишен, майсторски планувана метрополис, първият огромен град на западното полукълбо. Пирамидата на Луната е една от най-старите му структури, и от дълго време се подозира, че е била параден център.

Откритите човешки остатъци са съпроводени от разнообразни животни и смъртни блага. Археолозите са безапелационни, че по-голяма част от жертвите са били умъртвени на място или наоколо до пирамидата.

Белезите на принуждение и военната символика са изключително ужасяващи, тук са се разиграли едни от най-ужасяващите действия, регистрирани в археологията на Мезоамерика.

Човешките остатъци са с вързани зад тила им ръце, обезглавени тела наподобяват като че ли се блъскат, не са подредени. Открити са и две фигури с богата декорация, евентуално от благороден генезис. Край тях са открити пет кучешки или вълчи скелета, три котешки, допустимо е да са пуми или ягуари, както и 13 непокътнати остатъци на птици, разпознати като орли. Точно тези животни се считат за знаци на войната в Теотиуакан.

Разходете се из Теотиуакан с новия епизод на „ Без багаж “ - тази неделя от 13 ч. по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате тук



Вижте още по тематиката:

Неподвластният на времето Ангкор Ват

Най-високото достижение на мавритански архитекти в Европа

Циганите са бащите на Фламенко

Андалусия - най-веселата част от Испания

В дома на творбите на Пабло Пикасо и Салвадор Дали

Припомнете си последното премеждие на "Без багаж " във видеото:



За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР